épületek cikk cikk épületek hír londoni olimpia rendezvény tervek Zana Hadid

A Rája már nyert a 2012. évi londoni olimpián

Az Aquatics Center tervezője Zaha Hadid Pritzker-díjas építész


Java | 2012.03.30
A 2012-es londoni olimpia kezdete előtt egy évvel, 2011. július 27-én Tom Daley műugró sportszerűen avatta fel az Aquatics Center medencéjét bravúros ugrásával. Az olimpiai játékok vizes számainak helyszínét Zaha Hadid tervezte. A 17 500 férőhelyes, hatalmas rája nem csak a magyar úszóknak lesz izgalmas helyszíne a nemzetközi megmérettetésben.

Zaha Hadid építészete mindig megújulót, mindig mást, a szokványostól eltérő formavilágot hoz létre. Építészete messziről felismerhető a tagolatlan, lágyan hullámzó felületekről, a természet formáit idéző organikus struktúrákról.
A londoni úszócsarnok formavilágának kialakításánál a tervező az óceán és a tengeri élőlényeket megfigyelve, elsősorban a rája finoman hullámzó mozgására hajazott, amelyet sikerült izgalmas architektúrában leképezni. Már most megjósolható, hogy a 2012-es londoni olimpia emblematikus csarnoka az Olimpiai Park délkeleti részén található Aquatics Center lesz. A napfényben szikrázó alumíniumborítású feszített héjszerkezet S alakban vonaglik, s 160 métert ível át, a legszélesebb feszttáv 90 méter. A tetőszerkezet tervezett méretét némileg (3300 nm-el) csökkenteni kellett a költségek redukálása miatt, így jelenleg 11 200 nm. A három darab méretes betonoszlop könnyedén tarja a 2 880 tonnás tetőszerkezetet. A dupla görbületű parabolikus szerkezet híven idézi a hullámmozgás lágy vonalát. A fürtös konzolok a déli és északi oldalon szinkronban 32 méterre nyúlnak ki a bázismagból, míg a keleti és nyugati fronton már csak 27 méterre. A belső tér mennyezetének faszerkezete vörös Lauro fából épült. A medencék, öltözők és egyéb felületek burkolása egyöntetű harmóniát és nagyvonalú eleganciát sugároz.
A különleges tetőszerkezet egészét szigorú, szélsőséges körülmények hatásának is kitett szélcsatornás tesztelésnek vetették alá, vizsgálva a változó hőmérsékleti viszonyok melletti viselkedését, alakváltozásait – nyúlását, csavarodását, hőtágulását, szél okozta terhelését. A csarnok önmagában összesen 2500 néző befogadására volt eredetileg alkalmas, de a nemzetközi érdeklődésre számot tartó olimpiai események miatt ezt a nézői kapacitást drasztikusan meg kellett emelni, s két oldalt célirányosan szárnyakat növesztett a rája egy-egy bővítménnyel, ami esztétikailag némileg ront az eredeti összhatáson, viszont ezáltal 17500 néző szurkolhat majd a sporteseményeken. Az olimpia után ezeket az épületrészeket elbontják, s a rája hullámvonala akkor érvényesülhet igazán, teljes szépségében. A lábazati 2400 betonoszlopot és a műugró-tornyok betontömbjeit a helyszínen öntötték ki.
A zöld épületekre jellemző fenntarthatóság elveit szigorúan betartva a tetőszerkezet 11 200 nm-e 100 %-ban újrahasznosított alumíniumból készült. A medencékben használatos nagy mennyiségű víz utánpótlására az itt létesített vízi központ tisztítja meg az elhasznált és újrahasznosított vizet, amit tökéletesen megtisztítva vezetnek vissza a rendszerbe, nemcsak a medencék, hanem a vécétartályok feltöltésére is. Az épület energiafelhasználása minimális, így a lehető leginkább környezetbarát módon működik, és nemcsak az olimpia idején, hanem a játékokat követően is tovább élheti sportos, környezetbarát életét a helyiek legnagyobb örömére.

London Vízi Központ

Elhelyezkedés:
100-107 A115, Stratford, London, Egyesült Királyság
Épült:
2011. 07. 27.
Építészmérnök:
Zaha Hadid Architects, Sport Architect –S & P Architects
Project:
Stuart Fraser (Balfour Beatty) Manager
Szerkezeti mérnök:
Ove Arup & Partners
Fővállalkozó:
Balfour Beatty
Vállalkozók:
beton – Beton London
acélszerkezet – Rowecord Engineering

Forrás:Wikipédia
www.london2012.com
http://www.zaha-hadid.com
www.london.network.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár



Építési megoldások