épületek

A revitalizáció mesteriskolája Kínában

A Holland-Dafang kreatív falu


Java | 2020.06.08

A NEXT Architects új életet lehelt egy már évek óta néptelen kínai faluba, s tervével élhető kulturális központot hozott létre a meglévő épületek bevonásával és újak építésével.

A megélhetési lehetőségeket kereső lakosság elvándorlása a falvakból erős urbanizációt indított be. Becslések szerint 2050-re 1 milliárd városlakó lesz Kínában, ha a folyamaton nem változtatnak.

A „Holland-Dafang" névre keresztelt, 43 000 négyzetméternyi területen elterülő falu az alkotók szerint inspiráló modellként szolgálhat más elhagyatott települések számára is. A gyakorlatban párbeszéd alakult ki a revitalizált művészfaluban a hely kortárs és történelmi hagyományai között. Például új anyagot, üveg tetőcserepeket használtak a régi házak tetőinek helyreállítására, míg az ősi öntözőrendszert modernizálták. Két új struktúra képezi a terv részét. Felhúztak egy új őrtornyot, amelyet a védelmi célokra használt ősi megfigyelési mód ihletett. A torony kilátást nyújt a falu felett és azon túl, új mérföldkőként szolgál a közösség számára. A falú középpontjában egy új, kámforfából épített közösségi ház áll a régi elődjére emlékeztetve.

A régi épületek új funkciót kaptak, falumúzeumként, könyvtárként, vagy éppen művészstúdióként működnek. A programlehetőségek célja a pezsgő kulturális élet és kreativitás fellendítése a faluban. A művészek happeningekkel, kiállítások szervezésével teszik még vonzóbbá az alkotók munkáinak bemutatását. A közösségi épület padlóját Mondrian munkáira emlékeztető mintákkal festette át egy kínai művész, míg a holland művész, Herman Lamers, repülőgépet telepített az egyik házba.

„Holland-Dafang falu a múlt hónapban nyílt meg [2020. áprilisban], de máris naponta látogatók ezreit vonzza – mondja Jiang Xiaofei, a pekingi NEXT építész partnere – Reméljük, hogy tartós pozitív társadalmi és kulturális hatása lesz, és más, elhagyatott kínai falvak fejlesztéséhez is példaként fog szolgálni."

Forrás: designboom

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások