hír épületek Don Bosco sportközpont Kazincbarcika szalézi rend

A szalézi rend Don Bosco sportközpontja megnyílt Kazincbarcikán


Java | 2016.09.05
A szeptember 2-án ünnepélyes keretek között megnyílt Don Bosco sportközpont, az épületet Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg. Hosszú volt az út a tervezéstől a megvalósításig, amiben a szalézi rend is jelentős szerepet vállalt, jelentős anyagi támogatást biztosítva a háttérből.

A szalézi rendnek két középiskolája is van a városban, melyek közül a Don Bosco Iskola több mint húszéves múltra tekint vissza. A másik, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulói pedig már eddig is kiváló sporteredményekkel büszkélkedhettek. A két iskola közös problémája eddig az volt, hogy nincs megfelelő tornatermük. Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök elmondása szerint a Porticus Alapítvány és a római rendfőnökség anyagi támogatásával indulhatott el az építkezés.

A terveket a helyi igények szerint úgy módosították, hogy megfeleljen az élsportnak is. A komplexum területe közel háromezer négyzetméter, amelyet parkosított területek, valamint parkoló és terasz egészít ki. A csarnok küzdőtere alkalmas kézi-, kosár- és röplabda, valamint futballmérkőzések lebonyolítására. A tervek szerint itt játssza majd bajnoki és nemzetközi kupatalálkozóit a Vegyész RC Kazincbarcika NB I-es férfiröplabda-csapata is.

Tanítási időben a térelválasztó függönyöknek köszönhetően három különböző korcsoport egyszerre tarthatja majd itt testnevelés óráit. A lelátón 764, a mobil széksorokkal együtt összesen 900 ember fér el. Az alsó szinten két fallabda terem, kondi terem és szauna található, a középső szinten pedig két bowling pálya, továbbá vendéglátó egységek, mely utóbbiak a vendégek igényeik szerinti ellátását biztosítják. A legfelső szinten egy 300 fős rendezvényterem szolgál majd helyszínéül a közösségi programoknak, céges rendezvényeknek, konferenciáknak vagy akár alkalmi események megrendezésének, legyen szó esküvőről vagy bálról. A templom és a sportcsarnok között beékeltek egy közel száz autó befogadására alkalmas parkolót, illetve az Építők útján két autóbusz parkolót is.

A központ, a szalézi rend tulajdona, de egyben Kazicbarcika büszkesége is. Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a szalézi rend és a kormány közösen biztosították az anyagi eszközöket a közel 2 milliárd forintos beruházás megvalósításához.

A Bosco Szent Jánosról elnevezett sportközpont szeptember 1-je és 10-e között nagyszabású, „RAJT!” névre keresztelt nyitási kampányműsorral nyitotta meg kapuit. Változatos sport-, kulturális, képzőművészeti és lelki programokat is kínálnak majd az ide látogató érdeklődőknek.


Forrás: Szaléziak.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások