Java | 2015.01.13
Budapest 2015. évi helyreállítási munkálatainak sorában az V. kerületi Szervita tér rekonstrukciója az elsők között szerepel, s ennek a tervnek előfutára volt a téren álló Szent Anna-templom megújulása. 2014 decemberében Erdő Péter bíboros ünnepi keretek között szentelte fel a történelmi múltunkat reprezentáló gyönyörű templomot.

A történelem viharában:
A mai templommal szemben valaha, V. Béla király idejében egy johannita templom állt, de később, Pest török kézre kerülését (1541) követően az épületet nagymecsetként használták. A város visszahódítása után a szervita rend Széchenyi György hercegprímás támogatásával Bécsből Pestre települt 1718-ban, a templomot 1725-ben kezdték építeni felszentelésére 1732-ben került sor – tervezője Hölbing János volt.
1871-ben Diescher József kapott megbízást a templom homlokzatának és toronysisakjának mai, eklektikus stílusú kialakítására. Ezzel egy időben a korábbi rendház helyén a templommal azonos stílusú új kolostor épült, amely bérházként is működött. A II. világháborúban mind a templom, mind a kolostor-bérház súlyos károkat szenvedett. A templomot helyreállították, de a mellette lévő házat lebontották. A telek az 1970-es évekig üresen állt, játszótérként funkcionált, majd 1974-77-ben épült fel itt a Belvárosi Távbeszélő Központ épülete Jeney Lajos és Bán Ferenc tervei alapján.
A templom előtti téren, a II. világháború alatt elpusztult Mária szobor helyére, az eredeti – 1719-ből származó – talapzatra, Erdey Dezső Madonnáját helyezték el 1948-ban.
(A Szervita tér az 1950-80-as években a Városházát építő Martinelli nevét viselte.) A Szervita templom világháború utáni első helyreállítására 1947-ben került sor. A munkálatokat a Fővárosi Műemlék Felügyelőség végezte. Ebben az évben került sor a templommal egybeépített kolostor három emeleti szintjének lebontására is első lépésként. A második felújítási hullám 1961 és 1966 között érte el a templomot, ekkor bontották el a megmaradt földszinti üzlethelyiségeket is. Az 1986-96-os utolsó, külső-belső renoválást az egyházi közösség önerőből finanszírozta.

Felszentelés:

A Szervita tér rendbe tételére a belváros önkormányzata 350 millió pályázati támogatást nyert el, s ekkor szépül meg a Rózsavölgyi ház is, amely Lajta Béla tervei alapján épült. A Tér-köz pályázattal a főváros célja az volt, hogy Budapest terei megújuljanak és élettel teljenek meg. A tér megújítása többet jelent az infrastruktúra megújításánál, hiszen a tereket tartalommal megtöltő rendezvények támogatása is célja a projektnek" – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.A Szervita tér felújítása az év első felében várható.

Köszönjük a fővárosi Városépítési Főosztály kollégáinak a tervezők megadását:

A felújítás terveit az ALAKart Ipar- és Képzőművészeti Kft. készítette.
Építész tervező: Cséfalvay Gyula
Statikus: Dr. Hegyi Dezső
Kő- és bádogos restaurátor: Csányi Szabolcs
Faszobrász restaurátor: Zágoni Péter és Kóbor Zsolt
Épületdiagnosztika: Dr. Kakasy László
Faanyagvédelem: Nyári Péter
Forrás: www.budapest.hu
www.mno.hu
www.magyarkurir.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások