hír épületek Csikós Zoltán Testnevelési Egyetem Varga Levente Záév Rt.

A Testnevelési Egyetem új központi épületének átadását is ünnepelték a tanévnyitón


Java | 2018.09.20
A több ütemű, teljes rekonstrukció célja, hogy új 40 000 négyzetméteres sportfelületével, új központi épületével, elavult házainak rekonstrukciójával és egyes épületek funkcióváltásával a testkultúra legmodernebb intézményei közé emelkedjen.

A Testnevelési Egyetem kedden nem csak tanévnyitót tartott, de az Alkotás utca 44. alatti új központi kampusz átadását is ünnepelte. Mocsai Lajos rektor, valamint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az aktív élsportolók egyetemi tanulmányait megkönnyítő együttműködési megállapodást írt alá.

Az eredetileg a sportkórház központi épületének tervezett létesítmény 2004 óta árválkodott félbehagyott állapotban (építész: Csikós Zoltán és Varga Levente), az egyetem igényei szerinti befejezés egy évig tartott. Ez az összesen 11,9 milliárd forintos első ütem részeként jött létre. A beruházás során 11 000 m2-ről 16 000-re bővült a központi kampusz alapterülete. A főépületben egy 2×200 fős, elválasztható nagyelőadó, egy aula, egy étterem és konyha lett kialakítva, továbbá parkolóhelyeket is létrehoztak, részben a földalatti mélygarázsban.

Az első ütem során több is megújul a volt sportkórház épületei közül. A 19. században épült, Hauszmann Alajos tervezte házakon héjazatcsere, homlokzati felújítás, gépészeti korszerűsítés, automatizált hűtő- és fűtőberendezések kiépítése történik meg. A megújuló épületekben funkcióváltás történik, ugyanis helyet kap a most létrejövő Nemzeti Sporttáplálkozási Intézet és egy a sportolók mozgásának elemzését végző biomechanikai labor is. Emellett ide költözik a Nemzeti Sportközpontok élettani laboratóriuma is.

A Csörsz utcai sporttelep fejlesztése is elindul: ennek során a 2015 októberében leégett sportcsarnokot egy multifunkciós csarnok váltja ki, melynek maximális magassága 18 m lesz, de jelentős része a föld alá épül.

Jövő áprilisban indul a második ütem az egyetem jelenlegi területén, melynek során több sportlétesítmény épül, például egy versenyuszoda és több kültéri sportfelület.

A harmadik fejlesztési szakaszban a Déli pályaudvar kihasználatlan területein jönnek létre a nagyközönség számára is nyitott sportpályák és zöld területek. Ezzel a fejlesztéssel átíródik Buda központi térségének építészeti szövete, mely az egészség és a testkultúra szolgálatában áll majd. A Testnevelési Egyetem teljes felújítása legkésőbb 2022-ig zárul le a tervek szerint.

Forrás: magyarepitok.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások