hír díj Főber Hódút Klatsmányi Tibor híd Pont-Terv Tierney Clark-díj

A Tierney Clark-díjat idén a győri Klatsmányi Tibor híd nyerte


Java | 2018.09.12
A 2000-ben alapított, és a Lánchíd tervezőjéről elnevezett nívódíjat a hídprojektben részt vevő alkotók, a beruházó NIF Zrt., a tervező Pont-Terv Zrt. és Főber Zrt., valamint a kivitelező Hódút Kft. együttesen nyerte el. A hidat Klatsmányi Tibor néhai hídépítő mérnökről, a győri Széchenyi István Egyetem egykori tanszékvezető tanáráról nevezték el.

A Győrt elkerülő 813-as főúton épült Klatsmányi Tibor híd alkotói nemcsak a híd szépségének, hanem különleges tolási technológiájának és a betartott rövid határidőnek is köszönhetik az elismerést. Magyarország ötödik legnagyobb nyílású hídján a forgalom idén márciusban indulhatott el a 813-as főút harmadik elkerülő befejező szakaszán, miután a híd egy időben épült az úttal. Az ünnepélyes díjátadót hétfőn tartották Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében.

Idézet a Bíráló Bizottság jelentéséből:
„A híd filigrán kialakítása és a két támaszra helyezés folyamán megfeszülő kábelek miatt a szerkezet építéstechnológiája jelentősen eltér a korábban alkalmazottaktól.”

A mederhíd 180 méteres nyílása kecsesen íveli át a folyómedret, így érintetlen marad a különösen védett parti sáv. Az ártéri nyílások ugyanakkor úgy lettek kialakítva, hogy az építéshez a lehető legkisebb területeket kelljen munkavégzésre igénybe venni. Az 1800 tonnányi acél felszerkezet és az acél segédszerkezetek helyszíni szerelésére összesen öt hónap állt rendelkezésre, a szerkezet szerelését a folyamatos és gyors munkavégzés miatt úgy kellett szervezni, hogy egy időben a lehető legtöbb helyen történhessen párhuzamos munkavégzés, és az egymást követő folyamatok a lehető legrövidebb időn belül követhessék egymást.

Fotó: Dernovics Tamás, Magyar Építők
Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások