tervek Liget-projekt Városliget

A Városligetbe tervezett Nemzeti Galéria építésének ára máris háromszorosára nőtt

ismertető videó


Java | 2020.08.31

A projekt építése még meg se kezdődött a Városligetben, de a kivitelezés ára máris drámaian megugrott. Az eredeti szerződést 2015-ben kötötték meg az épületre az Óbuda-Újlak Zrt.-vel és a Főber Zrt.-vel. Az a megállapodás 375 millió forintról szólt, az összeg azonban két módosítás után most 503 millióra növekedett.

Év elején már kialakult egy vita arról, hogy egyáltalán megvalósuljon-e az új Nemzeti Galéria építése, de eddig még érdemi döntés nem született. Karácsony Gergely főpolgármester nem bánná, ha az építkezés elmaradna. A városvezetésnek és a kormánynak a cél érdekében összefogásra lenne szüksége. A világszínvonalú építészet egyre általánosabb jelenléte hazánkban a jelentős befektetői hátteret is folyamatosan ide vonzza.

A új Nemzeti Galéria tervezését 2016-ban nyerte el a Bánáti + Hartvig Kft. a japán SANAA Jimusho Ltd.-vel közösen 2,65 milliárd forintért, ez 2019 szeptemberében drágult 2,83 milliárdra. Mivel a terveket a japán-magyar cégpáros már elkészítette, így aktualizálni lehetett a költségterveket is, ennek révén növekedhetett az eredetileg 26 milliárdosra tervezett múzeum ára első körben 48 milliárdra, majd a most nyilvánosságra hozott adatok alapján 72,7 milliárdra. Sajnos az Új Nemzeti Galéria építése egyre csak alussza „csipkerózsika álmát”. A kivitelezés ára már közel a háromszorosára emelkedett, pedig kivitelezésnek se híre, se hamva. A főpolgármester elismerte, hogy a Városligetbe tervezett épületek mindegyike rendelkezik hatályos építési engedéllyel. Baán László, a Liget Projekt miniszteri biztosa egy hónappal később arról számolt be: a kormány nem tett le a tervéről, mindössze egyelőre önkorlátozást vállalt a jelenlegi politikai helyzetben.

A Városliget fejlesztésére a kormány 2015-ben 157 milliárd forintot szánt, 2017-ben már 230 milliárdra lehetett becsülni a teljes költséget, amikor pedig még ki sem írták az összes épületre vonatkozó közbeszerzési eljárását. Tavaly év végén a leszerződött összegek is már 150 milliárd forintnál jártak.

Ismertető videó:

Forrás: 24.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások