hír pályázat fenntartható építészet Holcím Award 2015

A világ legkiválóbb fenntartható építészeti projektjei - Holcim Award 2015


Java | 2015.04.26
A 2 millió USD összdíjazású Holcim Díj a világ legjelentősebb nemzetközi megmérettetése a fenntartható építészeti tervezés területén. A mostani 4. kiírás felbolygatta az építész világot, s több mint 6.000 pályázót vonzott, akik 152 országban megvalósítandó projektekkel indultak a versenyen.

A nemzetközi szakértőkből álló zsűri elnöke Mohsen Mostafavi, az amerikai Harvard Egyetem Design karának (Graduate School of Design – GSD) dékánja volt.

A 2015-ös Globális Holcim Díj zsűrijének tagjai:

Marc Angélil, Svájci Szövetségi Műszaki Intézet (ETH Zürich), Építészeti és Design Kar Elnöke, Vezető dékán, Svájc
Alejandro Aravena, az Elemental Iroda vezető építésze és ügyvezető igazgatója, Chile
Maria Atkinson, AM, Alapító Vezérigazgatója az Ausztrál Zöld Épület Tanácsnak és Fenntartható üzleti tanácsadó, Ausztrália
Meisa Batayneh Maani, A maisam architects and engineers alapítója és vezető építésze, Jordánia
Yolanda Kakabadse, WWF International elnöke, Ecuador
Mohsen Mostafavi (a zsűri elnöke), A Harvard Egyetem Design karának (GSD) dékánja, USA
Matthias Schuler, A Harvard Egyetem (USA) Design Karának (GSD) Környezeti technológia professzora, a Transsolar Energietechnik (Németország) cég alapítója.
Rolf Soiron, A Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért elnöke, Svájc
A zsűri a 2014-ben választotta ki a 15 finalista projektet, amelyből 2015. április 20.-án hírdették ki a végső nyerteseket.

Díjazottak:

2015-ös Globális Holcim Díj, Aranyérem – 200.000 USD
A sokszínű palettából kiemelkedő első helyezett a kolumbiai Medellinben található közpark. A terv készítői a cali Colectivo720 tervezői, Mario Camargo és Luis Tombé, valamint az EPM Group (Empresas Públicas de Medellín) tervezői, Juan Calle és Horacio Valencia. A terv a víztározó meglévő elemeit úgy alakította át, hogy egy nagyméretű szabadtéri előadóterem jöhessen létre, amely sokszínű közösségi tevékenység megvalósítására adnak megfelelő teret és lehetőséget, s amelyeknek fókuszában a víz, mint a városi élet forrása áll.

2015-ös Globális Holcim Díj, Ezüstérem – 100.000 USD
A második helyezett a Srí Lanka-i főváros, Colombo közelében fekvő vidéki kis településen, Ambepussaban megvalósítandó közkönyvtár lett, amelynek célja az anyagok újrahasznosítása. A colombói Robust Architecture Workshop munkatársai, Milinda Pathiraja és Ganga Ratnayake által tervezett project döngölt föld falakból és a már említett újrahasznosított anyagokból készül. A hadsereg támogatásával az építkezés helyszínén fiatalokat oktatnak az új építési technológiák ismeretére.

2015-ös Globális Holcim Díj, Bronzérem – 50.000 USD
A „Dry Line” vagy magyarul „Száraz vonal” projektet harmadikkéntet a BIG – Bjarke Ingels Group (Koppenhága/New York) és a One Architecture (Amszterdam) által vezetett konzorcium tervezte. A vízpart mentén tervezett védősáv Dél-Manhattanben egy infrastrukturális gát, mely egy sor közösségi funkciót foglal magába, mint például a rekreációt, a kereskedelmi és kulturális tevékenységet is.

„A nemzetközi Fenntartható Építészet Globális Holcim Díjának versenye olyan innovatív, jövőbe tekintő és kézzelfogható építészeti projekteket keres, amelyek az építkezéseket érintő műszaki, környezetvédelmi, társadalmi-gazdasági és kulturális kérdésekre fenntartható válaszokat adnak.” A következő megmérettetésre 2016 közepétől lehet jelentkezni.

Forrás:http://www.holcimfoundation.org.
http://archinect.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások