Java | 2015.03.29
Dzsennében, Nyugat-Afrika középkori városában található a világ legnagyobb agyagépülete, a szudano-szuahéli stílusú Nagy Mecset. A városban szinte megállt az idő. Lakói még ma is a nyílt utcán végeznek állatáldozatot.1988 óta Dzsenné vallási központja négy másik településével együtt a világörökség részét képezi.

A Nyugat-Afrikában található Mali évszázadok óta kereskedelmi útvonalak találkozási helye. Bár az országnak nincs tengerpartja, a mai Szenegál felől az Atlanti-óceán, északról a Niger folyó hajói és a transz-szaharai kereskedelmi útvonalak révén fontos találkozási csomóponttá vált. A több mint kétezer éves Dzsenné a kereskedelemnek köszönhette virágzását. Elhelyezkedése a Niger és a Bani folyó között ideális, így válhatott Afrika egyik legfontosabb piacává. Egy mai utazó számára itt az a lenyűgöző, hogy a városba érve valósággal visszacsöppen a középkorba. Az áram és a vezetékes víz itt luxus, az egész településből árad múltjának romantikus egyszerűsége és tradíciója. A fő látványosság a szudano-szuahéli stílusú Nagy Mecset, a világ legnagyobb agyagból készült, magával ragadó ökoépítménye.

Az eredeti mecset a 13. században épült, de elpusztult. A most látható másolatot a 20. század elején építtették a franciák. Nem tévedés: a franciák! Ekkorra már ugyanis francia gyarmat volt az ország, és a helyi francia vezetés fontosnak tartotta a látványos épület rekonstrukcióját. Máig nem tudni, mennyire sikerült az eredeti mecsetet újraépíteni, de a helyiek tréfásan egy sündisznó és egy templomi orgona szerelemgyermekének hívják.

Akárhogy is legyen, ez az egyik legfotogénebb épület a világon. 1996-ban a francia Vogue divatmagazin úgy döntött, itt fotózza lengén öltözött modelljeit. A középkorból itt maradt település mindössze 4326 kilométerre fekszik Budapesttől.

Forrás: Világörökség blog

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások