hír díj épületek 2015 HuGBC Urban Habitat Award

A világ legzöldebb felhőkarcolója és a finalisták

Urban Habitat Award 2015


Java | 2015.09.09
Az Urban Habitat Award a magasépületek városi környezetben betöltött szerepét hangsúlyozza és veszi górcső alá. Az idei nyertesek kiválasztásában fontos szempont volt, hogy az épületek környezetüket és az őket körülvevő kulturális kontextust intelligens és pozitív módon befolyásolják. Fontos tényező volt a társadalmi fenntarthatóság is.

A Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) kihirdette a verseny idei nyerteseit.

Az idei nyertes a szingapúri ParkRoyal on Pickering. Szingapúrban körülbelül 4600 toronyház található, ezek közül 200 a felhőkarcoló kategóriájába sorolható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Szingapúr lakosságának nagy része a magasban éli minden napjait.Az első díjas ParkRoyal on Pickering Hotel Szingapúr sűrűn beépített központjában áll, függőkertjei jól példázzák, hogy a zöldfelület nemcsak a talajszinten növelhető, de vertikális irányban is, méghozzá igen látványos és eredeti módon. A WOHA Architects mérnökeit a tervezés során zöld teraszok kialakításánál az életet jelentő teraszos rizstermelés inspirálta. A zsűri igen nagyra értékelte a létesítményt övező mintegy 15 000 négyzetméternyi hatalmas zöldfelületet is.

Finalisták
Megtalálható a sorban a párizsi Tour de Carpe Diem, amely a Champs-Elysées tengelyét folytató Défense negyedben található. Egy másik döntős a Chatswood intermodális csomópont Sydney-ben, amely egyszerre vasútállomás, buszpályaudvar, kereskedelmi létesítmény és gyalogos zóna. A Távol-Kelet igen nagy arányban képviseltette magát a nyertes projektek között, hiszen további döntős a Jing An Kerry Centre Shanghai-ban és a Zaha Hadid tervezte D'Leedon lakónegyed, ugyancsak Szingapúrban.

Ami a jövőt illeti, Szingapúrban a felhőkarcolókat manapság már igyekeznek úgy építeni, hogy minimum az épület által elfoglalt területnek megfelelő zöldfelület legyen az épület szerkezetébe beintegrálva. Ezen kívül, hosszútávon a város legnagyobb kikötőjét is el szeretnék költöztetni innen, hogy a helyén egy újabb zöld, városi központ alakuljon ki. A kikötőben jelenleg naponta körülbelül 10 ezer konténer áru cserél gazdát, így a költöztetés valószínűleg csak fokozatosan, több évtized alatt valósulhat majd meg.

Forrás: HuGBC.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások