hír épületek BREEAM minősítési rendszer "Kíváló" Kategória Gunther zsolt vezető tervező zöld építészet

A Visions Tower (K4 irodaház), a példaértékű, jövőbemutató zöld építészet képviselője

Építész: Gunther Zsolt, Békesi Tamás - 3H építésziroda


Java | 2014.04.25
A prémiumkategóriás irodaépület Budapest üzleti negyedében, a Váci úti korridoron már lassan elkészül a Volga szálló helyén. Szerencsésen találkozott a tervező, a 3H Építésziroda és a beruházó, a Futureal cégcsoport. Mindkét fél a környezettudatos zöld építészet elkötelezett híve. Ezt bizonyítja ez az architektúrájában is jövőbemutató épület.

A területre a 3H tervezői, Gunther Csaba és társai háromszögletű, legyezőformára emlékeztető épületet hívtak életre, amely amellett, hogy minden irányból kitűnik környezetéből, szellemes építészetével aláhúzza a forgalmas csomópont dinamikáját is. A kapcsolódó hasábok legyezőszerűen nyílnak meg a térbővület irányában. Két elem egymással derékszöget zár be, a harmadik beékelődik a kettő közé, és az egyszerűnek tűnő viszonyukat felülírja. Így kovácsolódik a szükségből erény. Váci út és a Dózsa György útra jellemző beépítés közötti magasságkülönbséget a tervezők fokozatosan, lépcsőzetesen hidalták át. Szembetűnő, hogy a középső szárny legfelső emeletének belmagassága nagyobb, mint az általános emeleteké, ezért a három hasáb között csupán fél - fél szintnyi magasságkülönbség adódik. A terület átjárhatósága érdekében a gyalogos útvonalakat a két derékszögben találkozó szárny csuklópontjában vezették át, a középső tömeget pedig lábakra állították, ezáltal köztük egy védett, megállásra, találkozásra alkalmas teresedés alakult ki. A meghatározott rendszer szerint szerkesztett, kürtőszerűen kialakított nyílásokon át bejutó napfény változatos árnyékhatásokat hoz létre, a szerkezet pedig kellemes mikroklímát teremt – a tér szabadon átszellőzhet, csupán a bejáratokhoz közeli néhány mezőt borítja üvegtető. Mivel a környezet gépjárműforgalma és légszennyezettsége meglehetősen nagy, a homlokzatokra különleges öntisztuló vakolat került, a lapostetőket pedig - a szükségszerűen idehelyezett gépészet mellett – kellemes zöldfelületek borítják. Az egységes összképhez igazodnak az épületszárnyak közé befeszülő látszóbeton előtetők is, ezeknél speciális adalékszerek biztosítják az egész házra jellemző hófehér felületeket. A Dózsa György út ívét magas, többszintű zajvédő növénysáv emeli ki. A növénysáv és az épület között arányos városi tér alakult ki, amely a jó közösségi közlekedés, illetve az ide telepített új funkciók miatt várhatóan élettel telik meg hamarosan. A tetőkert, a kereskedelmi egységek, a különböző zöld építészeti megoldások, az igencsak ergonomikus, letisztult és praktikus belső elrendezés, valamint a tároló- és parkolóhelyek tekintetében teljes a harmónia. Az ultramodern építészeti jegyeket felvonultató, "A" osztályú irodaépületben négycsöves a légkondicionálás, emelt padlóval és álmennyezettel találkozhatunk, s nyithatók az ablakok.
A ház megkapta a ” BREEAM tanúsító rendszer „kiváló” minősítését, s az épületre magas biztonsági szint, továbbá intelligens épületvezérlési rendszer is jellemző. Mindazt tudja, amit egy modern, jövőbemutató épülettől elvárható!

A 3h építésziroda a zöld építészet elkötelezett híve:

Részlet a 3h építésziroda honlapjáról:
„Környezettudatos és a fenntarthatóság iránt elkötelezett irányelveink fokozott felvállalása érdekében 2011-ben létrehoztuk a 3h green kutatással és fejlesztéssel foglalkozó formációt. A 3hg fő feladata a helyi éghajlatra hangolt önfenntartó rendszerek magyarországi bevezetése. A csoport vezetője Gunther Zsolt, aki a koppenhágai központtal működő Aktívház Szövetség alelnöke. Kísérleti terek, kisebb részletek térbeli modellezése, parametrikus felületek számítógépes fejlesztése képezi a kutatás fő területeit. A csoport számítógépes programokat is fejleszt, melyek segítséget nyújtanak néhány speciális építészeti probléma megoldásában. A cél az, hogy a szakértő mérnökök egy részét ki tudjuk váltani egy-egy szélcsatorna vagy bonyolultabb homlokzat energetikai vizsgálatánál"

Forrás:www.3h.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások