hír tervek cikk Fekete-tenger Novorosszijszk Oroszország Zaha Hadid Architects

A Zaha Hadid Architects modern városnegyede épülhet fel a Fekete-tenger partján


Java | 2018.06.12
A Zaha Hadid építésziroda tervezte városnegyed Novorosszijszkban található, mely Oroszország legnagyobb kikötővárosa. A 14 hektárt elfoglaló városrész összesen kilenc különleges épületet tartalmaz. Az intermodális csomóponti helyszínről könnyen elérhető Dél-Európa, Törökország, Észak-Afrika és a Szuezi-csatornán keresztül még az Indiai óceán is.

Digitális számítási modellel alakították ki a házak különleges, Zaha Hadidra oly jellemző lágy vonalú, könnyed stílusát és a homlokzati elemeket is, amelyek valójában egyetlen forma különböző fázisait mutatja be, így a folyamatosan pergő idő múlását is megjeleníti a terv. A permanensen fejlődő 250 000-es lélekszámú, korábban kissé unalmas panelházas város az új fejlesztéssel szinte plasztikai műtéten esik át, és örvendetesen megújul. Általa a tenger felé lendületes 21. századi, modern településsé lép elő nemcsak a helyiek, hanem a nemzetközi tengeri kereskedelem számára is. Az épületek merőlegesek lesznek a tengerre, hogy a város távolabbi pontjairól is láthassák a hatalmas víztükröt az ingatlanok közötti szabad térségen keresztül. Az új, laza beépítettségű városrész egyfajta hídszerepet is betölt a városlakók és a tengerpart között.
A multifunkcionális városrész alkalmassá válik többek között helyszíni nemzetközi konferenciák, kereskedelmi vásárok, nemzetközi találkozók megrendezésére, de többféle sportolási, kikapcsolódási lehetőséget is nyújt a helybeliek és a vendégek legnagyobb örömére.
A kivitelezés 2019 második felében indul.

Képek: Zaha Hadid Architects
Teljes cikk: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások