családi házak cikk. családi házak épületek hír rendezvény

Aktívház a topon!

A Model Home 2020 program házbemutatója Franciaországban!


Java | 2012.02.07
Az unió direktívája a környezetünk és a fogyó energia védelme érdekében megkongatta a vészharangot! 2020 évtől csak széndioxid-semleges, energiatakarékos házak, középületek épülhetnek. Már ma is rendelkezésre állnak azok a termékek, technológiák a tervezők részére, melyek segítségével a jövő aktívházai megépíthetők.

Magyarországon a meglévő lakóépületek fajlagos energiaszükséglete éves szinten meghaladja a 200 kW-ot, és az új házak többsége is még 160 kWh körüli energiamennyiséget használ el négyzetméterenként. De miután a meglévő épületállomány igényli a hazai összes energiamennyiség 40 %-át, az átalakítás és a változtatás húsba vágó kérdéssé vált!Mit is jelent az aktív ház fogalma?“Az aktív elnevezés kicsit félrevezető lehet, hiszen nem csak a passzív energetikai megoldásokat foglalja magába, hanem egy komplex, holisztikus szemléletmódot is, amely az energia-belső klíma-környezet hármasságának ésszerű egyensúlyát hangsúlyozza. Az aktív házak tervezése esetén nemcsak a kiemelkedően jó energetikai jellemzők elérése a cél, hanem a bent élők komfortigényeihez való optimális igazodás is.Ezeknél az aktív házaknál a szénmonoxid kibocsátás megközelíti a zérót!Széles körben ismert az Európai Unió un.3x20% előirányzata hazánk számára. Ez a CO2-kibocsátás és a fosszilis energiahordozók arányának 20% csökkentését, valamint az energiahatékonyság 20% növekedését írja elő.”(forrás: http://epiteszforum.hu/node/18572)
Jelenleg mintegy 4 millió lakás található, melyek energetikai, környezetvédelmi korszerűsítése a következő évek meghatározó feladatát jelentik - nemcsak a szakma és az építőipar, de az egész ország számára is.
A 2020 Model Home kísérleti programjának pontosan az volt a feladata, hogy mintául szolgáló aktív házakat építsen szerte Európában, eltérő helyi adottságok és klimatikus viszonyok mellett a tervezők és a majdani tulajdonosaik okulására. Az összesen hat aktívház, Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban épült fel -, s ez utóbbit 2011. novemberében adták át a Párizs melletti Verrières Le Buisson-ban.

Ismerkedjünk meg közelebbről ennek az aktív háznak a tervezési irányelveivel!
Az Architectes építésziroda által kidolgozott magas tetős moduláris építészeti koncepció szerint a tető hajlásszöge a tájolás függvényében irányonként változik. Ennek köszönhetően a napfényenergia felvételének maximalizálása válik lehetővé, akár déli irányról, vagy északról, keletről, esetleg nyugatról esik be a fény.A természetes energiát az itt elhelyezett napkollektorokkal, s a mintegy 35 négyzetméternyi napelem segítségével tárolják, hasznosítják. A program a belső terek természetes megvilágítására, a napfény jótékony hatására, a programozott szellőztetésre, a kellemes beltéri klíma biztosítására és – ahogy a fentiekben is említettük –, a megújuló energiaforrások alkalmazására helyezi a hangsúlyt. Így a 130 négyzetméter alapterületű házban az ablakok és terek aránya közel 1:3-hoz, ezáltal a természetes fény nemcsak hangulatteremtő hatású, hanem jelentősen csökkenti a mesterséges megvilágítás szükségességét. A nyári időszakban a túlmelegedés elleni védelmet a vezérelt mozgatható árnyékolók és a hőtárolói kapacitást növelő épületszerkezetek biztosítják.
A napkollektorok és a hőszivattyú a használati meleg vízhez és a padlófűtéshez szükséges hőmennyiséget állítják elő. A tetőbe épített 35 négyzetméternyi fotovoltaikus napelem által termelt energia pedig éves szinten teljes mértékben biztosítja a ház elektromos áram fogyasztását. Ezen túl az elektromos fényforrások, háztartási gépek és szórakoztató elektronikai eszközök kiválasztásánál is az energiatakarékos fogyasztás volt mérvadó. A mosó- és mosogatógépek a ház hideg- és meleg víz-hálózatára közvetlenül is ráköthetőek.
Összefoglalva:az épület energiamérlege pozitív, hiszen több energiát termel, mint amennyit működéséhez felhasznál, s ezáltal a ház működtetése széndioxid-kibocsátás szempontjából is semleges. Az épület aktív homlokzattal rendelkezik, amely azt jelenti, hogy a kültéri változásokra okos szenzorok reagálnak, így a kívánt belső hőmérsékletet az árnyékolók megfelelő mozgatásával érik el, tehát az automatikus szabályozás tökéletes. Szellőztetését tekintve a ház egyidejűleg természetes és vezérelt rendszerrel is rendelkezik. Működésbe helyeztek egy hővisszanyerőt is, s emellett a természetes rendszer, vagyis az ablakok használata is segíti az ideális belső klíma megvalósítását. Az aktív, moduláris hőszigetelésnek és a légtömör szerkezetnek köszönhetően a termikus burok ezáltal nagyfokú energiamegtakarítást eredményez.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások