tervek Kengo Kuma

Anderseni mesevilág múzeuma Kengo Kuma tervezésében


Java | 2021.02.16

A klasszikus mesék világát szerető gyerekek és felnőttek idén nyártól már láthatják a kész mesemúzeumot, amit a nagy mesélő számtalan meséjének hatása ihletett Dániában, ahol egy egész múzeum emlékezik majd a világ egyik legkedveltebb meseírójának életére és világhírű meséire.

Szinte mindenki ismeri Hans Christian Andersen műveit, mint A kis gyufaáruslány, A császár új ruhája, A rút kiskacsa, A kis hableány vagy A rendíthetetlen ólomkatona, melyekből mindannyian sokat tanulhattunk. Az Andersen-múzeum a meseíró szülővárosában, Odensében kap helyet, ahol az eleven természet is jelen van. A változatos térség lágy vonalú építészetet, a kertben pedig ezzel ugyancsak összecsengő, lágy vonalú térelválasztó növényfalakat eredményezett, a mesevilág élményéhez pedig illúziókeltő hang- és fényhatások tették fel a koronát. A hatalmas intézmény tovább tagolódik gyermek játszóházra, földalatti múzeumra és labirintusszerű parkra, ahol nagyszerű bújócskát lehet játszani.

A nyáron megnyitó múzeum kreatív igazgatója, Henrik Lübker szerint „Andersen művészi univerzuma egyszerűen magával ragadó, mert úgy fordítja ki a világról alkotott ismereteinket, hogy közben semmi mást nem tesz az elmozdított dolgok helyére. A meséi nem az egyetemes igazság, hanem egy nyitott, sokszínű világ felé mutatnak.”

Kengo Kuma tervező igazi érzékenységgel ráérzett erre a kettőségre, mely látható az épületei lágyságában, és a dús kert kialakításában is. Várhatóan sok család zarándokol majd el ide a nyitás után, és nem is csak belföldről.

Forrás: H.C. Andersen’s House

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások