épületek belsőépítészet Franciaország

Eredeti pompájában él tovább a franciaországi Nancy első art nouveau épülete, a Villa Majorelle


Java | 2020.01.21

A házat Henry Sauvage tervezte, 1902-ben épült az art nouveau szellemében, s méltán lett a századforduló szellemi központja a franciaországi Nancy-ban.

A villa a híres bútortervező Louis Majorelle számára épült. Halála után 1926-ban fia, Jacques Majorelle eladta a házat Nancy város önkormányzatának. Az épület 1975 óta élvez műemléki védettséget.

A homlokzatot pár évvel ezelőtt helyreállították, most pedig a belső terek születtek ujjá. A három hónapig tartó munka során helyreállították az eredeti dekorációt és a fogadó-, valamint a hálószobákat. A felújítás 2021-22-ben folytatódik majd, ennek során a hálószobákhoz kapcsolódó öltözőszekrényt és a fürdőszobát, valamint Louis Majorelle híres műtermét fogják restaurálni. A Nancy-i art nouveau iskola művészetét bemutató kiállítás február 15-én nyílik meg ünnepélyes keretek között. A látogatók közel száz eredeti bútort, műtárgyat, valamint a korból származó festményeket tekinthetnek meg az eligazításul szolgáló szöveges ismertetőkkel kiegészítve, amelyek segítségével a múlt század eleji Nancy-i art nuoveau izgalmas világába csöppenhetnek bele.

Az épület február 15-től hétvégenként látogatható.

Forrás: designboom

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások