épületek WING Zrt.

Az Evosoft új székházával zárul az Infopark gigantikus fejlesztése


Java | 2020.12.16

A WING új székházfejlesztésének fő célja az volt, hogy koncentráltan, egy tető alatt legyen a Siemens eddigiekben több budapesti helyszínen elszórtan végzett tevékenysége. Az Evosoft Hungary Kft. a Siemens leányvállalata, székháza a Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Park második ütemeként valósult meg a Duna-parton.

A fejlesztés átadásával teljessé vált a főváros K+F fókuszú irodaparkja, az Infopark. A szomszédos épület a 24 ezer négyzetméteres Ericsson Ház, amelyet 2018-ban adtak át, így a két ingatlan együtt mutatja az infokommunikációs ipar egyre erőteljesebb fontosságát a hazai gazdaságban.

Az új irodaépület homlokzati különlegessége a letisztult, hatalmas üvegfelület, melyen át beárad a belső terekbe a természetes fény, s  ha kinézünk az épületből, gyönyörködhetünk az előtte kanyargó Duna elragadó látványában is. Az új székház a Rákóczi-híd budai hídfőjénél a KÉSZ Csoport tagvállalata, a KÉSZ Építő Zrt. generálkivitelezői közreműködésével valósult meg. A hatemeletes, akadálymentesített irodaház szerkezetépítését a Épszerk-Pannónia Invest Kft. végezte. Az elhelyezkedésnél fontos szempont volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Karának, a jövő informatikusait képző felsőoktatási intézményeknek közelsége. A székház a legmagasabb fokú LEED Gold környezettudatossági védjegyet nyerte el. Az irodaház közel 22.000 négyzetméter alapterületű, melyből mintegy 19.400 négyzetméteren alakítják ki az Evosoft irodáit és kutatólaborjait. Az épülethez 520 férőhelyes, négyszintes mélygarázs is tartozik. A Siemens 100 százalékos tulajdonában álló Evosoft Hungary Kft. ipari szoftverfejlesztéssel – automatizálással, integrált hajtásvezérléssel, orvosi képalkotással, s elektromos autók kezelésével, s energetikával foglalkozik.

Az Infopark gigantikus fejlesztéséért anno az IVG volt a felelős, a 21. századi modern épületek 2002 és 2009 között készültek el, azonban időközben az állomány többségi tulajdonosa a WING lett, amely a B, C, D és I irodaházak, valamint az Ericsson és evosoft székházak tulajdonosaként közel 100 ezer négyzetméternyi terület birtokosa.

(A tervező az idén júliusban elhunyt Szerdahelyi László, Aspectus Architects – a szerk.)

A teljes cikk: www.realista.hu
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások