hír épületek CEBRA Experimentarium Hellerup

Az Experimentarium kígyózó rézhullámai a dinamizmus jegyében


Java | 2017.09.18
A dánok a technológia és a tudomány multifunkcionális házát találóan "Experimentarium" –nak nevezték el. A régi épület falai közé szorított mai funkciók azonban több helyet igényeltek volna, s ezért szinte kikényszerítették az újra gondolt belső terek teljes átalakítását, melyet a Cebra építésziroda tervezett át a koppenhágai Hellerupban.

A meglévő és új funkciók vegyítésével, felfelé terjeszkedő új emeletek hozzáadásával és az épület két részre osztásával az épület belső tereit teljesen áttervezték. Átriumokat alakítottak ki és egy különleges kinézetű, Jakob Bohr, a DTU Nanotech professzora, által megálmodott 100 méter hosszú spirál lépcsővel tették teljessé. A rézzel burkolt íves lépcső végigkacskaringózik az épületen, felvezetve egészen a legfelső, negyedik szintre. A mai kor dinamizmusát nemcsak a belső áramlást reprezentáló, kígyószerű lépcső, hanem a mai, fémborítású dobozok rendszere is fémjelzi, otthont adva az új funkcióknak.

Az Experimentariumban összességében 160 tonna acélból – 10 tonna rézzel öltözve – lenyűgöző szerkezeteket alakítottak ki! A felújítás után az interaktív kiállító terek száma duplájára, azaz 16-ra emelkedett.

project info:

Helyszín: Tuborg Havnevej, Hellerup, Dánia
Építtető: Experimentarium
Alapterület: 26,850 nm (épület: 25,000 nm, tetőterasz: 1,850 nm)
Építési idő: 2014 – 2017
Építész: Cebra
Statika: Orbicon

Forrás: www.designboom.com
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások