tervek algaépítészet

Marco Poletto építész beavat az újszerű algaépítészetbe


Java | 2019.06.05

A londoni ecoLogicStudio dizájnműhelyét 2005-ben alapította Marco Poletto és Claudia Pasquero. Az elmúlt években keresik az újszerűség lehetőségeit az építészet és a természet adta energiaforrások eredményes összekapcsolására. Erről árulkodik a milánói EXPO2015-ön feltűnt munkájuk, az Urban Algae Canopy.

A terv lényege egy speciális, hálószerű tetőrendszer, amelyben algák találhatóak. A morfológiailag az algákéhoz hasonlítható rendszert speciális CNC-hegesztési technológiával állítják össze. Ebben kap helyet a dinamikusan áramló vizes közeg, amelyben algák tenyésznek. Minél erősebb a napsugárzás, annál erősebb a fotoszintetizáló hatás, ami által az algák transzparenciája fokozatosan csökken, a természetes árnyékolóhatás pedig ezáltal egyre növekszik. Vagyis annál több lesz az árnyékoló felület, minél inkább szükség van rá. A projekt négyhektáros erdőterületével egyező oxigéntermelő képességgel rendelkezik, és 150 kilogramm biomassza előállítására alkalmas minden egyes nap.

A koncepció hatását jól tükrözik az olasz Domus magazin sorai: „A látszólag valószerűtlen alga kifejezés volt az, amelyről Milánóban a legtöbbet vitatkoztak”.

A stúdiót a biodigitális építészet egyik fontos műhelyének tartják világszerte, a fenti rendszert például úgy tervezték, hogy valós időben tudjanak beavatkozni a felhasználók, ezzel részben a természetre, részben a használókra bízva a folyamatot.

"A szépség érdekel" – fogalmaz Marco Poletto, de ez nem jelenti azt, hogy elvetnék az új technológiák használatát.

Hogyan építhetünk olyan városokat, amelyek egyidejűleg fogyasztanak és termelnek is energiát? Hogyan alakítható ki interakció a természet és a városépítészet között? Ezek a kérdések sokakat foglalkoztatnak, az ecoLogicStudiónak viszont már konkrét válaszai is vannak. „Ezek intelligens organizmusok, amelyeket akár az épületeinkre is felvihetünk. Ez egy szűrő, egy teljességgel új rendszer. A teljes rendszert az változtatja majd meg, ha ezek az intelligens organizmusok a tárgyainkba, az épületeinkbe vagy a ruháinkba lesznek beágyazva.  Az a küldetésünk, hogy ezeket a városokba vigyük, ahol a fogyasztás történik."

Forrás: Forbes, ecoLogicStudio

Marco a TED-en is tartott előadást a városi mikrobiológiáról:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások