tervek

Az új science parkkal az élre tör Szeged


Java | 2019.09.13

A science park kialakítása komoly stratégiai lépés a Szegedi Tudományegyetem számára, hogy elvégezze az innovációs tevékenységet, amellyel a régió gazdaságfejlesztésének motorja lesz. A kormány döntött arról, hogy öt projekt előkészítéséhez nyújt támogatást a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) idén.

Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában inkubátorházat, innovációs központot, látogatóközpontot, valamint járműipari kompetenciaközpontot alakítanak ki, továbbá folytatódik az egyetem kollégiumfejlesztési programja is. A felsőoktatási intézmény a beruházások előkészítésére és a villamosmérnök-képzés fejlesztésére 842 millió forintot kap.

Fendler Judit, az SZTE kancellára szerint a science park kialakításának várható költsége meghaladja a 20 milliárd forintot. A 80 hektáros területen – kormányzati támogatásból – már megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés. Az egykori laktanya viszonylag jó állapotban lévő épületeit hasznosítják. A tiszti épület rekonstrukciójával hozzák létre az inkubátorházat, s két laktanyaépületből kollégiumot alakítottak ki. Az innovációs központ laboratóriumainak felét a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kutatócsoportjai használják majd.

A kancellár kitért arra is, hogy az egyetem a 80 hektáros terület mintegy negyedét hasznosítja majd oktatási és kutatási célokra, a további területet a potenciális befektetők számára készítik elő.

Fotó:  Istvan Csak / Shutterstock
Forrás: Realista

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások