cikk Lechner Tudásközpont okos város

Bemutatkozik az Okos Város Példatár


Java | 2019.12.05

A Lechner Tudásközpont online Okos Város Példatára az urbanisták munkáját segíti. A folyamatosan frissülő példatár online elérhető, s az eddigiek mellett további 200 okos városi megoldással bővült.

A hazai és nemzetközi példák között kutatva nemcsak hasznos városi információkhoz lehet jutni, de a korszerű, energiatakarékos várostervezést is segíti. Ezt bizonyítják a Helsinki városáról készített 3D modellek is. Több országban – köztük az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Romániában is – az alkalmazott Climate Fieldview mezőgazdasági megfigyelőrendszer a terméshozam maximalizálása érdekében gyűjt, tárol és vizualizál terepadatokat, valamint nyomon követi és méri a mezőgazdasági döntések teljesítményre gyakorolt hatását. A rendszer az adatszolgáltatás mellett egyéni termékenységi és vetési tervek elkészítésével is segíti a felhasználókat. Az adatok hozzáférhetősége a mezőgazdaságon kívül számtalan területen válhat a lakosság hasznára, például Szingapúrban intelligens vízmérő program indult, amelynek keretében automatizált vízmérők gyűjtenek vízfogyasztási adatokat, majd egy alkalmazáson keresztül tájékoztatják a felhasználókat a vízhasználatról, valamint figyelmeztetnek az esetleges szivárgásokról is.

Melbourne vezetése 3D modelleket alkalmazva jeleníti meg és teszi nyomon követhetővé a városban zajló fejlesztéseket. Lakossági megmozdulásból született meg a Mexikó városában kialakított „zöld út”, a Vía Verde: a város jellegzetes autópályájának betonoszlopait látványos függőleges kertté alakították, amely zajszűrő hatása mellett tisztább levegőt és jobb közérzetet biztosít a lakóknak.

A technológia vívmányok Magyarországon is jelen vannak, így már az ország egyre több pontján találkozhatunk az utcákon is olyan okos megoldásokkal, mint a napelemmel működő Solarway okos zebrák. Kecskeméten, Miskolcon és Nyíregyházán is találkozunk mozgásérzékelő rendszerrel felszerelt okos átkelőkkel, amelyek már messziről jól látható fényjelzésekkel figyelmeztetik az autósokat a zebrán éppen áthaladó gyalogosforgalomra. A Budapesten is működő, napelemes Include okos padol az elektronikus eszközök töltését és Wi-Fi használatot tesznek lehetővé. Ezek a padok rendkívüli kialakításuknak köszönhetően ellenállnak a rongálásnak, a bennük elhelyezett érzékelők pedig folyamatosan adatot gyűjtenek a környezetükről.

A hazai kistelepülések között megemlíthetjük az ország első „okos térség” kezdeményezését. Az Észak-Hegyháti Mikrotérségi Unió öt település együttműködését segíti hosszú távon. Remélik, hogy ezzel is segítik az elvándorlás és a falusi népesség elöregedésének mérséklését.

Forrás: Lechner Tudásközpont

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások