hír tervek

Bizonytalan a The Twist irodaház sorsa az Árpád hídnál

tervezők: Atelier Thomas Pucher építésziroda, Bánáti+Hartvig Építésziroda


Java | 2019.06.28

A The Twist torony közel egy éve kapta meg az építési engedélyt, de azóta sem történt semmiféle érdemi munka. Kérdésessé vált a szomszédos telekre tervezett Metropolitan City nevű projekt sorsa is (szintén külföldi cég jegyzi), hisz ott még építési engedély sincs. Az érdekes koncepció alapján született csavart torony sorsa talán jogvitákat generál.

Az ORFK melletti telken felépülő The Twist 38 009 m2-nyi kiadható irodaterülettel rendelkezik 23 emeleten, az épület 90 méter magas. Az eredeti magasság ellen a szomszédos Államkincstár és a Belügyminisztérium is kifogást emelt.

 Az irodaépület engedélyezési terveit a grazi Atelier Thomas Pucher építészirodával együttműködve dolgozta ki a Bánáti + Hartvig Építésziroda. Az épület formája a Budapesti városszövet két egymást keresztező irányú hálózatával folytat párbeszédet, mely pont ebben a csomópontban fedi át egymást. A torony karakterisztikáját meghatározó csavarodás az alsóbb szinteken a Róbert Károly körúti irányultságokat követi. A felsőbb színteken a torony tetején pedig átfordul és felveszi a Váci út által meghatározott, azzal párhuzamos illetve merőleges vonalakat. A torony lamellarendszere a műtárgy jelleget húzza alá amellett, hogy a fény-árnyék játék sokszínűségét hangsúlyozza, továbbá a szélterhelést is jobban elviseli. A kerületi önkormányzat építési hatósága egyértelművé tette, hogy az ilyen méretű kereskedelmi ingatlanoknál feltétlenül biztosítani kell a földszinti átjárhatóságot, vagyis hogy a lakosság szabadon megközelíthesse az épületet. Ez a tér a nagy alapterületű podeszt szintek belső irodaterei részére biztosít természetes megvilágítást.

Évek óta szakmai viták kereszttüzébe kerültek a budapesti toronyházak. Legutóbb a MOL-székház kapcsán lángoltak fel a viták, végül az olajcég megkapta az engedélyt, hogy a Kopaszi gátnál 120 méter magas felhőkarcolót építsen. Az alapkő letételére 2018 október elején került sor. Az Árpád hídnál a The Twist ikonikus tornya is előbb-utóbb megépül, a kérdés csupán az, hogy maradhat-e az eredeti magasság.

Forrás: Portfolio.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások