hír épületek BREEM DVM group Horizon Developmen irodaház rekonstrukció LEED követelmény

Bokrétával ünnepeltünk az Eiffel irodaházban

Átadás: 2013. december


Java | 2013.10.01
Szeptember 26-án nemcsak a rekonstrukció résztvevői ünnepeltek, de szinte az egész főváros: szerkezetkészen áll a Bajcsy-Zsilinszky és a Stollár Béla utca sarkán álló impozáns neobarokk épület, s elkészült az alapépület építészeti munkáinak 65%-a, továbbá az emblematikusan szép és műves acélszerkezet, és a lépcsőház öntöttvas szerkezete is.

Az épület rövid története:

A Bajcsy-Zsilinszky út 78. alatti épület tervezése az első nagyobb munkája volt a Giergl Kálmán-Korb Flóris építészpárosnak, akik később a nevezetes Klotild-palotákat és a Zeneakadémiát is tervezték. A megrendeléstől számítva egy év alatt készült el az épület 1893-ban és ebben minden beleértendő a tervezéstől a kivitelezésen át az átadásig! A négyemeletes épületbe valaha a Pesti Hírlap nyomdája költözött. A háború itt is megtette a magáét, az épület felújítására is sor került, ami csak annyit jelentett, hogy a ház használhatóvá vált, de az eredeti épületre szinte rá se lehetett ismerni. A Zrínyi nyomda kezdte meg itt működését egész a rendszerváltásig. A privatizáció után előbb olasz, majd kazah kézre került a ház. Ekkor lépett a képbe a jelenlegi fejlesztő Horizon Development, amely kitűnő szakembergárdával egy kimagaslóan példaértékű, a régi építészeti stílust megőrző, de funkciójában abszolút mai környezetbarát irodakomplexum mellett tette le a voksát. Arra is vállalkozott többek között, hogy egy merész, ugyanakkor az utca szintről nem zavaró, az eredeti kupolákat mégis jelző ráépítést is készíttetnek, s visszaállítják a korhű épületdíszeket is.

A rekonstrukció

A ház belső udvarának öntöttvas szerkezeteit a híres francia építész Gustave Eiffel tervezte - innen kapta új nevét is: Eiffel Palace. A generáltervezést és kivitelezést irányító DVM Group szakemberei a sűrűn beépített környéken egyedülálló, 5 szintes mélygarázst építettek a régi épület alá. Mostanra nemcsak az épület legmagasabb pontjait érték el, de a tetőszerkezet is készen áll, s jelenleg a belső üvegezési munkálatok folynak. Novemberre készül el az eredeti anyagokból korhűen visszaállított homlokzat. Az Eiffel Palace irodaház azért is válik igazi kuriózummá, mert a Horizon Development a környezettudatos építészet elveit maximálisan tiszteletben tartva itt Közép-Európa első olyan projektjét hozza létre, mely nemcsak a BREEAM, de még a LEED környezettudatos épületminősítési rendszer követelményeinek is maximálisan megfelel.
A Horizon Development jóvoltából, decemberre a város nem csak az értékőrzést és legmodernebb technikai kivitelezést ötvöző első osztályú irodaházzal, de felújított közterületekkel is gazdagodik.
A ház első bérlője a nemzetközi pénzügyi tanácsadó PricewaterhouseCoopers , mely szintén a környezettudatos építészet elkötelezett híve. Az Eiffel Palace irodaház mintegy 4500 négyzetméternyi területe még további bérlőkre vár.

A befektető Horizon Development bemutatkozása:

„A Horizon Development társaságot 2006-ban több, stratégiailag fontos telek birtokában alapították tulajdonosai, a meglévő ingatlanok fejlesztésére, új lehetőségek felkutatására, illetve további hosszú távú együttműködésre. A különböző projektjeihez mindeddig több, mint 100 millió euró külföldi tőkét vonzott Magyarországra. A cég és a tulajdonosok referenciái között olyan projektek szerepelnek, mint az Eiffel Tér Irodaház, vagy a Váci úti Promenade Gardens Irodaház fejlesztése, a Bank Center átalakítása, illetve a Marczibányi Sportcentrum létrehozása. A Horizon Development emellett részt vesz a környező országokban a közeljövőben induló ingatlanfejlesztések előkészítésében és szaktanácsadásában is.”

Forrás: Horizon Development

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások