cikk Brazíliaváros Niemeyer

Brazíliaváros építészete olimpiát nyerne!


Java | 2016.08.19
Az új főváros, Brazíliaváros különleges építészeti csodákkal dicsekedhet, s olyan építészek tervei valósulhattak meg, mint például a világhírű Oscar Niemeyer is, két csoda épületével, de emellett is igazi csemegékkel szolgál Brazília.

1. Katedrális, Brazíliaváros

Oscar Niemeyer építész fantáziadús, lendületes építészete meghozta számára a világhírt, amelyek közül az egyik csoda, a főváros katedrálisa. Az utópisztikus gondolatokat jól jellemzi, hogy a formalizmusnak alárendelt katedrális azért fejeződhetett be csak 1970-ben, mert csak addigra sikerült megoldani technikailag a tervezőasztalon megálmodottakat. A hiperbolikus struktúrát 16 gigantikus betonoszlop alkotja, amelyek mindegyike közel 90 tonna. A belső átmérő 70 méter, míg a pompázatos üvegtető legmagasabb pontja 42 méter magas. A kör alakú gyülekezeti teret – a maga 4000 ülőhelyével – a föld alá süllyesztették, ahová egy rámpán keresztül érkezhetünk. Az ikonikus épületet évente csaknem egy millió látogató keresi fel.

2. Hotel Tambaú, João Pessoa

A Sergio Bernardes által 1962-ben tervezett szállodája kör alakban, laposan terül el az Atlanti óceán partján Brazília észak-keleti részében, Paraná állam fővárosában, João Pessoában. A 173 apartman mindegyike vagy az óceánra vagy a belső zárt kertre néz, emellett egy 522 személyes nagy előadóterem is szolgálja az igényeket, de persze van itt wellness központ és néhány úszómedence is.

3. Katedrális, Maringá

A jellegzetes kúp alakzatú, ég felé törő katedrálisa Jose Augusto Bellucci különleges tervezői elképzeléseit fémjelzi,s még 1972-ben adták át a Paraná államban.A teljes, 124 méteres magasságával a katedrális kiérdemelte a Dél-Amerika legmagasabb temploma címet! Az épület tetejére egy hét méteres keresztet helyeztek el, amely messziről hírdeti a kereszténység eszmeiségét!

4. SESC Pompeia Kulturális Központ, São Paulo

Lina Bo Bardi tervező gigantikus, szürke, zárt épületegyüttese akár ipari létesítmény is lehetne!Ki gondolná erről a zárt épületről, hogy itt egy kulturális központról van szó.Az átadás éve 1986.A multifunkcionális ingatlanban vannak színházi termek, sportlétesítmények, éttermek, kiállítási terek. A komplexum különlegessége továbbá, hogy a két különálló betonépületet nyolc kültéri járdával kötötték össze, amelyek mintegy 25 méter hosszúságban lebegnek a magasban.

5. Kortárs Művészeti Múzeum, Niterói

Rióban, a Guanabara öböl fölött található az a kőr alakú repülő csészealj, melyet szintén Oscar Niemeyer tervezett.Átadás éve 1996. A 16 méter magas, különleges múzeum egy szikla szélén lebeg a szakadék fölött, különleges látványt nyújtva a megfelelő távolságról szemlélődők számára. Az ufóra hasonlító épületbe egy spirális rámpán keresztül juthatunk be, és a kör formának köszönhetően a múzeum belsejében teljes panorámában lehet részünk, egész Rióban és a Cukorsüveg-hegyben is gyönyörködhetünk.

Forrás: realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások