hír díj Breuer Marcell-díj 2014

Breuer Marcell-díjas idén Hutter Ákos és Getto Tamás


Java | 2014.10.03
A 2014-ös Milánói Expo győztes pályaműve, a „Malom”, ádáz viták kereszttüzébe került májusban, miután kiderült, hogy az ”Alakor” című projekt épül fel helyette. Etikai kérdés lett az ügyből. A szakmai felháborodás némileg csillapodott, de a "Malom" sorsáról nem feledkeztek meg.

Szeptember 27-én, a Kodály Központban ünnepélyes keretek között Pécs város polgármestere adta át a Breuer Marcell-díjat Hutter Ákosnak és Getto Tamásnak az első díjas „Malom” című pályamű tervezéséért.

Indoklás:
„Hutter Ákos és Getto Tamás kimagasló szakmai tevékenységükért, példamutató munkásságuk elismeréseként kapták meg a Breuer Marcell-díjat. A két pécsi építésztervező célul tűzte ki, hogy a 2015-ös Milánói Expo magyar pavilonjának szimbolikus üzenetét épületükkel lehetőleg közvetlenül kifejezésre juttassák”

A tervezőknek gratulálunk!

A győztes pályaműről a http://tervlap.hu/cikk/show/id/2628 linken olvashatunk.

Breuer Marcell (Marcel Breuer) építész-designerről:
A 20. századi építészettörténet egyik fontos alakja Breuer Marcell. Neve leginkább a csővázas bútorok tervezése kapcsán vált ismertté világszerte, bár a Bauhaus évek utáni építészi munkássága is jelentős, mind az Egyesült Államokban, mind Európában sokat tervezett. Pécsett született 1902. május 21-én. Alsó és középfokú tanulmányait szülővárosában végezte, majd 1920-ban a bécsi Művészeti Akadémián kezdett szobrászati tanulmányokat, de egy félév után Weimarba utazott, ahol a Bauhaus műhelyében Walter Gropius tanítványa lett. 1925-ben mesterlevelet kapott, és az iskolával együtt Dessauba költözött, ahol az iskola asztalosműhelyének tanár-vezetője volt. Ekkor tervezte első csőszékét, amely ismertté tette nevét. 1928-ban átköltözött Berlinbe. 1932-ben készült el első kivitelezett épülete Wiesbadenben. 1933-ban egy párizsi nemzetközi pályázaton két első díjat is nyert, és Zürichben elkészült két lakóépülete, mely az új elvek mintaszerű megvalósítását tükrözte (Doldertal 17. és 19., tervezőtársak: Alfred Roth és Emil Roth, 1934).

1934-ben hazaköltözött Budapestre. Fischer Józseffel és Molnár Farkassal társulva I. díjat nyertek a Budapesti Nemzetközi Vásár tervpályázatán és Várnai Marian bevonásával a szegedi Országos Társadalombiztosító Intézet kórház tervpályázatán.

Forrás: www.ddek.hu
www.wikipedia.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások