hír díj AAP Csontváry Múzeum Kovács Csaba Nart

Bronzéremmel jutalmazták a Csontváry Múzeum tervét Amerikában


Java | 2016.10.25
A Nartarchitects tervezte Csontváry Múzeum, a különleges tervezői érzékenységnek köszönhetően, részesült az American Architecture Prize finalistái között – Kulturális épületek kategóriában – bronz díjban. Vezető tervező: Kovács Csaba, Máté Tamás, Vass-Eysen Áron, építész munkatárs: Gerse Dániel.

Ahhoz, hogy megértsük a Csontváry Múzeum helyszínének kiválasztását, először is ismernünk kell ennek az egyéni gondolkodású festőművésznek szellemi hagyatékát. Csontváry Koszta Tivadar művészete nem sorolható egyetlen korabeli irányzathoz sem, a „napút” festőjeként jellemezte saját magát. Egész életében kutatta a különböző napszakok színvilágát, a nap és a fény természetét. Inspirálóan hatott rá Komjáthy Jenő világszemlélete, és ezek szerint maga is a világot egy élő organizmusként szemlélte. Így a napút sem egyszerűen csak azt jelentette számára, ahogy a nap bejárja útját keltétől nyugtáig, hanem azt is, ahogy a nap energiát ad le a térnek, megadva annak szerkezetét, ahogy a tér visszaadja energiája egy részét a napnak, és ennek az állandó energiaáramlásnak az intenzitását jelzik a színek.

Mi lehet a fő üzenete ennek a gazdag életpályának, és mi az a hely, amely a legjobban illik hozzá? Csontváry egy unikális alkotó művész és személy, így mindenképpen el kellett kerülni az általános megoldást, az átlagos galériák és múzeumok világát. Talán a legnehezebb feladat volt megtalálni azt a helyet, amely kellőképpen képviseli a festőművész legendáját. Végül Pécs külvárosa, egy tó melletti kráter térsége kínálta azt a drámai hangulatot, amelyet a tervezők megfelelőnek találtak az új múzeum eszmeiségének,helyszínének s mint leendő zarándokhely is kiválóan működhet. Az itt emelkedő épület atmoszférája egy alapvető ellentétpárra épül: a sötét zárt mag és az ezt körülölelő fényárban úszó közlekedő rendszer. A kontrasztnak ez a feszültsége a szerkezetben is tetten érhető: a mag vasbeton szerkezetét könnyűszerkezetes acél váz-rendszer veszi körül, egymástól függetlenek. A világos tér, a beszélgetések, mozgás, az információáramlás közösségi tere, viszont a belső kiállítóterekben a csend, a műalkotások és a szubjektív véleményformálás dominál, ezek az elmélyülés terei. Az anyaghasználatnak is fontos üzenete van, amely az eredeti funkcióra, a bányagödörre utal, s ez indokolja az ipari építészetre jellemző anyagok használatát. Kívülről befele haladva: egybefüggő ”opál-kopolit” felület, filigrán acélszerkezet és monolit vasbeton szerkezet a jellemzők.

Gratulálunk!

Csontváry alkotásait méltó módon bemutató kiállítótér
Tervezés éve: 2016
Építészeket: Nartarchitects
Vezető tervező: Kovács Csaba, Máté Tamás, Vass-Eysen Áron
Építész munkatárs: Gerse Dániel

Forrás: architectureprize.com
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások