hír épületek Daniel Libeskind építészete Mons Kongresszusi Központ.

Daniel Libeskind új konferenciaközpontja 2015 kulturális fővárosában, Monsban


Java | 2015.01.21
2015 január 9-én adták át ezt a formailag lendületes, anyaghasználatában eredeti, szigorúan fenntartható épületet, mely elviekben összekapcsolja a múltat a jövővel.

Helyszín:

2015-ben a belgiumi Mons és a csehországi Plzen Európa kulturális fővárosai. A bemutatott konferenciaközpont helyszíne Mons, Brüsszeltől délre, a francia határ közelében található. A legközelebbi repülőtér Charleroi, a város innen busszal vagy vonattal érhető el, de közvetlen vonat összeköttetése is van Párizzsal és Brüsszellel.
A város már az őskor óta lakott, az első írásos feljegyzések a római időkből valók. A történelem viharai nem kímélték a várost, amely gyakran cserélt gazdát (országot), és jó néhány csata is zajlott itt. Szénbányái miatt Belgium egyik fontos iparterülete volt, ma kulturális és kereskedelmi központ. Erre a helyszínre tervezte lendületes, lágy vonalú konferenciaközpontját Daniel Libeskind, a tetején a múltidéző 17. századi harangláb toronnyal, amely az UNESCO Világörökség része. A történelmi városban a maiságot képviseli még a Santiago Calatrava tervezte, jelenleg épülő új vasútállomás.

Az épület:

A 12, 500 négyzetméter alapterületű központban található egy méretes előtér, konferenciatermek, irodák, tetőterasz, továbbá egy megfelelő kapacitású mélygarázs. Anyaghasználatában markánsan határolódik el az üvegezett főbejárati rész az északi utcai fronton, s folytatódik tovább fölfelé eloxált, kékesen fénylő alumínium bordákban, melyek lágyan követik az ívelt architektúrát. A földszinten a kettős burkolat külső héja a hagyománytisztelet jegyében a földszinten végigkísérő fabordázat, melynek természetes natúr felülete igazi telitalálat.

A látogató az épületbe lépve találkozik a világos, betonfelületű, dupla magasságú, nagyvonalú lobbyval. A tetőablakok átlósan, s rendszertelenül törik meg a felületet, beengedve a fényt, s biztosítva emellett a természetes légcserét. A szürke betonpadló monotóniáját megtöri a speciális intarziás kék belga kő megjelenése, s továbblépve elegáns, fehér fényes felületű szobrászati szépségű díszlépcső (helyszíni beton) vezeti a látogatókat az emeletre. A központban lévő három (500; 200; 100 fő kapacitású) előadóterem mindegyikébe vidám, élénk narancssárga Tangram ülések láthatók Libeskind tervei alapján. Számos kisebb-nagyobb előadó terem biztosítja azt a rugalmasságot, amelyek lehetővé teszik ideiglenes kiállítások, konferenciák megrendezését egyszerre egy időben.
A tervezés a fenntarthatóság elveit szigorúan szem előtt tartva alakította ki a zöld tetőt, alkalmazta a passzív árnyékoló rendszert vagy éppen az éjszakai hűtést. Találkozhatunk napelemekkel is a tetőn, s ezek célirányos alkalmazásával az épület elérte a LEED arany fokozatot.

Daniel Libeskind építészetéről:

(Részlet BATÁR ATTILA: Folytonosság és törések c. írásából):
„Libeskindet az építészetben is ugyanazok a gondolatok vezetik, mint a várostervezésben. Kiindulópontja ugyanúgy a történelem folytonosságának az elve, amelynek menetét rendszeresen megszakítják. A folyamat és annak törései egyaránt vonatkoznak az egészre, a városra, mint a részletekre, az épületekre. Libeskind vagy töredékekbõl állítja össze az épületeit, vagy a teljes egészet szabdalja szét darabokra. Eredeti szemléletmódja és konstrukciós metódusa Libeskind minden alkotására jellemzõ. Munkássága az évek során egyre szélesebb körûvé vált. Eleinte elsõsorban múzeumokat, emlékmûveket tervezett, de mûködési területét kiterjesztette egyetemi épületekre, bevásárlóközpontokra és irodaépületre is. Sõt rendezett kiállításokat, és díszletterveket is készített.”

Forrás: www.designboom.com

Építtető: Mons város
Alapterület: 12,500 nm (134,548 sqf)
Fotó: hufton + crow
Építészet: H2A IR architecte & associes
Műszaki ellenőrzés: CIT blaton (cost) SEMACO (site supervision)
Statika: ney & partner
Gépészet: energys
Elektromos terv: putman
Generálkivitelező: CIT blaton/galère
Homlokzati terv: somec group
Ülések: poltrona frau/cassina (‘Tangram’ libeskind design)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások