pályázat családi házak Média Építészeti Díj nyaraló pályázat zöld építészet

Egy korszerűen "zöld" nyaraló a Balaton partján!

Megmérettetés a 2012 Média Építészeti Díjért folyó küzdelemben!


Java | 2012.07.06
2012-ben is megrendezik a mára már hagyományosnak számító Média Építészeti Díjért folyó versenyt, s publikálásra és nevezésre várják az építészek és építészhallgatók munkáit. Idén tovább folytatódik a megújulás: a jól bevált szakmai előzsűri mellett a nyilvános zsűrizés és díjátadó helyszíne is megváltozik.
Beadási határidő:2012.07.31.

Ki nem merengene el a rekkenő hőségben, milyen más a világ most a hűsítő vízparton, főleg, ha olyan nyaralóban tölthetné idejét, amilyen ez az energiatudatos vízparti kétszintes ház.
Ha belépünk a kertbe, a középső részen egy déli tájolású félátriumban találjuk magunkat, ahová egy hangulatos kerti tavat telepítettek. A déli oldalon egy kis vendégszoba-egység után a félátriumból nyílik a reprezentatív, dupla légterű közlekedő-előtér, amelyben az egykarú lépcső is helyet kapott. A földszinten az étkező és a nappali néz a Balaton irányába, s az emeleten a hálószobák mellett egy kisebb wellness-rekreáció funkció is helyet kapott, ahonnan egy lépcső vezet le közvetlenül a vízpartra. Az északi oldalon kiszolgáló helyiségek sorakoznak, a konyhával a végében.
A nap- és geotermikus energiák (hűtés-fűtés) felhasználása mellett a fal- és üvegszerkezetek gondos megválasztására is nagy hangsúlyt fektettek a tervezők. Ezért a kiváló minőségű vastag téglafalat kívülről plusz 15 cm-es grafitos hőszigetelés borítja, a transzparens szerkezeteket pedig a legmodernebb, legjobb hőtechnikájú nyílászárótokokkal és háromrétegű üvegekkel látták el. A hatalmas üvegfelületek zöme fix kialakítású nyílászáró, s csak a közlekedő felületeknél nyithatók. Ez a megoldás a jelentős anyagi megtakarításokon túl filigránabb tokszerkezetet, azaz könnyedebb, szebb látványt is jelent. A belső terek színharmóniája visszafogottan elegáns, csak egy-egy erősebb szín látható kontrasztként. A balatoni tevékenységhez kapcsolódó vitorlázás, halászat, vagy csillagászat absztrahált módon stilizált formában fellelhetők a padló-, a falburkolatok, illetve a térelválasztó fal felületein is.

vezető tervező: Ásztai Bálint
tervezés éve: 2010-2011
kivitelezés éve: 2011-2012
bruttó szintterület: 400 m2
helyszín: Balatonpart
generáltervező: STOA Építészműterem Kft.
építész munkatársak: Nedeczky Zsolt
látványterv: Farkas János
belsőépítészet: Csizmadia Anikó, Ásztai Bálint
statika: Stágel László
épületgépészet: Kerék Attila
épületvillamosság: Balla Krisztina

Forrás:www.stoastudio.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások