épületek SE pluszenergiás passzív székház

Eszes, nemcsak okos a dánok pluszenergiás passzívháza


Java | 2014.12.04
Dánia nyugati partján, zöld környezetben felépült rondella irodaház nagysága ellenére is produkálja a fenntarthatóság 2020-ban megkövetelt legszigorúbb feltételeit. Ez köszönhető a Dán Passzívház Szövetség kreatív, hasznos tanácsainak, amellyel folyamatosan segítették a tervezők munkáját.

Már a kezdeti, pályázati fázisban is gyakorlati útmutatással látták el az építtető Syd Energit (SE).A tervezés első lépéseitől fogva integrált tervezés folyt, s az építészek és mérnökök ezek alapján összehangolták munkájukat az alaprajzoktól kezdve az utolsó részlettervekig.Az energiahatékony megoldásokat gondosan elemezték és költséghatékonyan alkalmazták.
A 10 500 négyzetméter hasznos alapterületű SE új székháza több energiát termel mint fogyaszt, ezért plusz-energia háznak tekinthető. A természetes fény átöblíti a belső teret a födém alatt vízszintesen körbefutó két ablakcsíkon keresztül. A központi átrium hatékonyan eljuttatja a természetes fényt az épület további sötétebb részeibe. A belső, automatizált árnyékolók a kiegyenlített hővédelmet biztosítják. Az épület okosan hasznosítja a szerverszoba hőjét fűtési és használati melegvíz előállítására. Az optimalizált működés, csökkentett hőterhelés ellenére a szerverszobában mindig sok felesleges hő keletkezik, melyet el kell távolítani. A megoldás közvetett free cooling elv alapján működik, és kihasználja a talajkollektorok hűtési potenciálját is, így a kompresszoros hűtésre csak ritkán van szükség. A szerverszobában keletkező többlethő az egész épület hőenergia-ellátásának 75%-át biztosítja. Az 1800 négyzetméter felületű fotovillamos napelem termeli az elektromos áramot. Az épület arra is jó példa, hogy ekkora alapterületű épületen a légtömörség tesztet is el lehet végezni (nem is akármilyet, 0,1 h-1 Na50 – a követelmény 0,6).
A ház kiváló akusztikai jellemzőkkel is rendelkezik, s a világ egyik legnagyobb szélállóságú épületeként tartják nyilván. Az 1000 négyzetméteres szélvédett zöld tetőkertről ragyogó kilátás nyílik az Atlanti-óceánra.

Tervezők: GPP Architects, Tina Lind, Niels Haugard, Erik Nord Nielsen

Mérnök: Esbensen, Sloth-Moller és Alectia
Helyszín: Esbjerg, Dánia
Tervezés: 2011-2013
Üzembe helyezés éve: 2013
Építtető: Syd Energi (az egyik legnagyobb dán elektromos és kábelhálózat szolgáltató)
Bruttó alapterület: 11500 m2 (+3000 m2 raktár)
Napelemek: 1800 m2
Talaj-kollektorok hossza: 10 km
Minősített passzívház – a világ egyik legnagyobb minősített passzív irodaháza
Fajlagos fűtési energiaigény: 8 kWh/m2a
Légtömörség teszt: 0,1 h-1 Na50
Bekerülési költség: 210 millió dán korona
Fotók, látványtervek: GPP Architects

További információk a forrásoldalon: www.greenpress.hu (szerző: Green Press)
Fotók: www.archdaily.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások