hír épületek tervek cikk Debrecen egyetem Miskolc Pécs Szeged vidék

Európai szintű építkezések emelik tovább egyetemi városaink hírnevét


Java | 2018.06.08
A vidékfejlesztés nagy hangsúlyt kapott az utóbbi években hazánkban. Már nem csak Budapest kiváltsága a világszínvonalú, jelentős komplexumok építése. Ezek a projektek mutatkoztak be a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en is.

Forest Offices Debrecen
A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Hunép Universal Építőipari Zrt. együttműködésében 10 milliárd forintért épül a BORD Építész Stúdió Kft. által tervezett irodakomplexum. A LEED Gold minősítésű épületet a tervek szerint 2018. III. negyedévében adják át.
A három szárnyból álló Forest Offices összesen 22 000 m2-nyi területű, emellett 198 parkolóhelyet biztosít a mélygarázsban. A projekt nagyságrendje helyi szinten csak a Nagyerdei Stadion volumenéhez mérhető. Az ingatlanegyüttes látványosan környezetbarát, erről árulkodnak világos belső terei, zöldtetője, terasza. Az itteni kávézó és étterem a teljes komfortot biztosítják a hangulatos nagyerdei övezetben. Az alaprajzi kialakításnál törekedtek arra, hogy a modern munkahelyi trendek érvényesülhessenek, így flexibilis irodákat lehet tervezni a belső terekben. A környéken a Campus, a Főnix Csarnok és a Debreceni Sportcsarnok harmónikusan szintén a modern építészetet képviselik.

Corso Irodaház – Pécs
Az irodaház a Búza tér mellett épülhet fel, amely kiváló helyszín, hiszen a történelmi belváros keleti szélén, a Pécsi Tudomány Egyetem és a kulturális negyed (Zsolnay, Kodály Központ, Tudásközpont) közvetlen közelében található. A tervek hosszú évekre nyúlnak vissza, hiszen a Corso épületegyüttes kivitelezése már a válság előtt elkezdődött, azonban csupán a szálloda és a háromszintes mélygarázs készült el, a krízis miatt hosszú időre megtorpant a beruházás.
A 8 800 m2-es, háromszintes üzletházban a kereskedelmi egységek mellett vendéglátóhelyek is lesznek. Most egy ötszintesre tervezett irodaház készül, amelyhez a mélygarázs fölött egy nyitott park is csatlakozik. Az irodakomplexumban a tervek szerint oktatóegység, egyéb szolgáltató- és kereskedelmi egységek kerülnek kialakításra.

Avalon Business Center – Miskolc
Miskolcon, a város szívében jelenleg most még egy parkoló üzemel, de már nem sokáig! Az Erzsébet fürdő mellett a tervek szerint 2020-ban nyílik meg a 10 000 m2-es Avalon Business Center Miskolc, mely összesen 7 400 m2 irodai teret kínál majd. A földszintet kiskereskedelmi egységek foglalják el. A 3 szintes mélygarázs pedig 350 autó befogadására válik alkalmassá. A komplexum illeszkedik majd a zöld városi összképbe, amelynek egyik célja a Szinva patak természeti környezetének megszépítése.

Tudományos és Innovációs Park – Szeged
Több fázisban épül Szegeden hazánk büszkesége, az ELI-ALPS Lézerkutató Központ, melynek első ütemét, 24 000 m2-es alapterülettel 2017-ben adtak át. Itt nem is egy projekt készül el, hanem sok, kisebb irodaépület, s laboratórium is parkos, zöld környezetben, de terveznek hozzá megfelelő infrastruktúrát, főutcát, sétányokat, vízfelületeket, mintha egy nyüzsgő egyetemi kampusz térségében járnánk. A természetes környezet fontosságát támasztja alá, hogy az esővíz összegyűjtését a lézerkutató mellett lévő záportározó tó biztosítja, amelyet színtén zöldfelületek vesznek körbe.
Az egykori szovjet laktanya 80 hektáros területének adottságai kiválóak, ugyanis az M5-ös M43-as autópálya csomópontjánál helyezkedik el, ahonnan Budapest, Szerbia és Románia is könnyen megközelíthető. Az itt megrendezésre kerülő számos nemzetközi esemény szempontjából ez alapvető feltétele volt a kutatóközpontnak. Jelentős, nemzetközi hírű új, kutatás-fejlesztésre specializálódott városrész születik a térségben, amelyből nagyjából 20 hektárt az egyetem céljából építenek be.

Forrás: Blog.iroda.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások