hír rendezvény 2013 Építészkongresszus Glenn Murcutt

Glenn Murcutt ausztrál építész a 2013. évi Nemzetközi Építészkongresszus díszvendége

Ars poeticája: „Ceruzával rajzolva a kéz megtalálja a megoldást, mielőtt az agy észrevenné.”


Java | 2013.02.22
Ausztrália világhírű Pritzker-díjas építésze, Glenn Murcutt (1936.július 25.-), 77 éves korát meghazudtoló aktivitással járja a világot, s tart előadásokat építészeknek. Március 9-én a 2013. évi Építészkongresszuson személyesen is megismerkedhetünk nézeteivel, szakmai elhivatottságával, ha meghallgatjuk érdeklődésre számot tartó előadását.

Munkájára, főleg a kezdeti időszakban jelentős hatással volt Mies van der Rohe, Alvar Aalto, és Pierre Chareau építészete.
Épületei harmónikusan illeszkednek közvetlen környezetükbe, alkalmazkodnak az éghajlati viszonyokhoz, és a mai kor követelményeinek megfelelően energiatakarékosak.Soha nem törekedett nagyméretű projektek megvalósítására. Ma is Sydney-ben él, s egyszemélyes kis műtermet működtet, ahol rendíthetetlen kitartással viszi keresztül saját elképzeléseit megalkuvás nélkül. Idegen maradt számára a számítógép használata.A sajátos ábrázolásához – pl. egy transzparens metszet és egy balsafa modell egyesítését alkalmazza.
Vallja: „Az építészetben benne van a fantasztikus felfedezés lehetősége - hasonló a tudós munkájához, aki nem ismeri a választ a feltett kérdésekre, ehhez keresi az utat”. Az eredmény úgy tiszteli a természetet, a tájat, mint egy szerkesztő az irodalmi szöveget." Házai használói ezt a minőséget mindennapos életükben is megtapasztalják.

Pályáját több jelentős nemzetközi elismeréssel jutalmazták.A Pritzker-díj történetében Murcutt a 26. díjazott, valamint az első ausztrál építész aki ebben az elismerésben részesült a díj 1979-es alapítása óta.Az AIA 2009-es arany medáljával kitüntetett Murcutt kizárólag Ausztráliában és szűkebb hazájában, Új-Dél-Wales államban dolgozik, s megépült házainak száma eléri az 500-at.A Pritzker-díjon túl megkapta a Richard Neutra-díjat és az Alvar Aalto-érmet, valamint tagjai közé választotta több fontos építészeti szervezet.


Forrás:hg.hu
www.abc.net.au

(Jelentkezés a konferenciára itt a szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások