cikk Mario Botta építészete

Gondolatok Mario Botta építészetéről


Java | 2014.02.14
Nevezték már „a posztmodern klasszicizmus géniuszának”, neoracionalistának és „fundamendalista klasszicistának” is – Mario Botta és építészete karakánul ellenáll a beskatulyázási kísérleteknek. Saját stúdióját 1970-ben, a svájci hegyek közt fekvő Luganóban megnyitó építész szilárd alapokkal és következetes formanyelvvel dolgozik.

Már 15 évesen kezdte el épülettervezői tanulmányait egy építészeti cégnél Luganóban. A Milánói Poltecnicóban, majd az Istituto Universitario di Architettura di Venezia, IUAV intézetében (Olaszország) tanult tovább; későbbi tanulóévei alatt olyan építész-nagyságokkal került kapcsolatba, mint Carlo Scarpa, Le Corbusier, Louis I. Kahn és Luigi Snozzi. Botta a román építészet csodálója. „A stílusok létezése hazugság” – írta Le Corbusier 1923-ban, irányadó munkájában, s ezeket az elveket vallja Botta is. Következetesen átgondolt filozófiája segíti abban, hogy elkerülje a korra jellemző építészeti allűröket. Sajátos stílusában örök érvényű mondanivalót közvetít. A közép- és újkori építészet nyilvánvaló hatása Bottánál nem felszínes adalékokban jelenik meg, hanem a tér- és tömegformálás alapjaiban. Építészete épp emiatt hat néha az ellentmondás erejével. Vaskos téglafalai, a román kori templomokat idéző egyszerű, geometrikus tömegei a 20-21. század fordulójának változatos épített környezetében néha idegen testként kellene, hogy hassanak – de Botta házai mindig az örök értékek jelképeiként magasodnak. Nem véletlen, hogy egyik kifejezetten kedvelt szakterülete a szakrális építészet. Botta jellegzetes eszköze a szimmetria, amely éppen szakrális épületeinél kap hangsúlyt. A nagyvolumenű, tagolatlan, masszív tömbök, a román és gótikus stílust idéző falazások és a téglafelületek jellemezte templomai közül kiemelkedik a francioaországi Evry katedrálisa, a tel-avivi egyetem területén emelt zsinagóga, illetve a torinói San Volto temploma. Ez utóbbi a város hajdani gyárnegyedében áll, és bár szimmetrikus tömegével, jellegzetes anyaghasználatával tipikusan bottai épület, előhívja az ipari formák emlékét is.
Az ő tervei alapján épült például a Tata autógyár székháza Újdelhiben, a többszörösen díjazott szöuli Kyobo-torony, valamint ő tervezte a milánói Scala Europa Nostra-díjjal elismert felújítását is. Múzeumai közül kiemelkedik a Jean Tinguely munkásságának szentelt basileai, a Dürrenmatt emlékét őrző neuchâtel-i kulturális központ, valamint az olaszországi Rovereto és San Francisco modern művészeti múzeuma. 2006-ban elkészült arosai Berg Oase fürdőközpont mesterséges fákra emlékeztető tornyai, melyek egy hegyoldal fái közül emelkednek ki, szinte természetes képződménynek tűnve.
Bottát 1983-ban a Lusanne-i Főiskola tiszteletbeli professzori címmel tüntette ki és a Német Építészek Szövetségének (Bund Deutscher Architekten) tiszteletbeli tagjává választották. Jelentős szerepe volt a svájci olasz egyetem építészeti fakultásának (Accademia di Architettura di Mendrisio) megalapításában, ahol Bruno Reichlin, Aurelio Galfetti mellett épülettervezést tanít.

Kitüntetések
• 1983: AIA American Institute of Architects tiszteletbeli tagja
• 1983: a Lusanne-i Főiskola tiszteletbeli professzora és a Német Építészek Szövetségének (Bund Deutscher Architekten) tiszteletbeli tagja
• 1985: "Architekturpreis Beton"-díj, Zürich (Svájc).
• 1986: Chicago Architecture Award (csikágói építészeti díj)
• 1987: vendégprofesszor a Yale School of Architecture New Haven, Connecticut (USA)
• 1988: "Grade de Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres" nagylovagi díj, Párizs (Franciaország)
• 1989: vendégprofesszor "Escuela de Altos Estudios del CAyC" Buenos Aires, (Argentína)
• 1993: Az Accademia di Belle Arti di Brera tiszteletbeli tagja, Milánó, (Olaszország)
• 1997: "Royal Institute of British Architects" tiszteletbeli tagja, London, (Anglia

2012-ben tagja volt a Global Holcim Awards zsűrijének.

Forrás: www.botta.ch
www.wikipedia.org
www.hg.hu – Jelentős mértékben támaszkodtunk Kovács Dániel cikkére

(És aki személyesen is szívesen találkozna vele, itt jelentkezhet a március 8-i Nemzetközi Építészkongresszusra – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások