cikk belsőépítészet cikk épületek hír

Hamarosan nyit a Rácz fürdő!

Építészeti korok lenyomatai egységbe foglalva!


Java | 2012.02.21
A Rácz fürdő kalandokkal, meglepetésekkel, tulajdonosváltással, s kényszerű tervezői váltással, sok huzavonával megélt közel tíz éves rekonstrukciós folyamata végére kerülhet pont idén tavasszal. A végeredmény – mint láthatjuk – minden fáradozást megért.

Aki ide látogat, egyfajta fürdő-kulturális kalandozáson vehet részt. Megtapasztalhatja, hogyan is kényeztették magukat a törők hódítók annak idején, de szembesülhet a mai kor wellness SPA szolgáltatások kényeztető kezeléseinek széleskörű választékával is, illetve képet kaphat arról, mit gondolt a test ilyen jellegű kényeztetéséről Ybl Miklós a 19. században. A történelmi korok lenyomatai változatos építészetet eredményeztek, s ennek értékes példája ez a fürdő. Művészettörténészi becslések alapján a 15. századra, Zsigmond király uralkodása idejére teszik a fürdő építését (1560), de egyes becslések szerint létezett egy elődje, amely még Mátyás király idején épült, s kényelmi szempontból egy fedett folyosóval is rendelkezett, amely közvetlen összeköttetést biztosított a királyi várral. Az azonban tény, hogy a törökök a hódoltság magyarországi (1526-1697) – illetve budai ideje (1541-1686) alatt építették ki a Gellért-hegy lábánál lévő fürdőinek sorát: az Aga fürdőjét a Sáros-fürdő (Gellért) helyén, a Direkli ilidzsaszit (Rudas) és a Kücsük ilidzsaszit (Rácz). A Tabánban 1560 körül épült a Rácz fürdő, s 1860-ban került Heinrich János orvos családi tulajdonába, aki az 1864-1865 közötti felújítással Ybl Miklóst kérte fel, de a bővítésre csak 1869-1870 között került sor. 1935-ben Budapest székesfőváros tulajdonában került a fürdő, de később a II. Világháború idején elszenvedett súlyos károk következtében újabb kényszerű felújításon esett át, majd ezt követően 1963-ig egész az Erzsébet híd építéséig működött tovább. Ekkor több épületét is elbontották. Már több alkalommal került terítékre a rekonstrukció gondolata, s az építési engedélyt legutóbb 2003-ban adta ki a főváros. A rekonstrukció érdemi munkája 2010-ben Dévényi Tamás Ybl-díjas építész és társai vezetésével befejeződött, s most arról szólnak a sajtóhírek, hogy a nyitás előkészületei már javában folynak.
Az újjáépített fürdő 8000 m²-es területén összesen 14 medence, törökfürdő és az Ybl Miklós által tervezett medencék, kupola, zuhanycsarnok, Flóra csarnok, s a 21. századi hotel a mai Spa wellness szolgáltatásaival áll majd a látogatók rendelkezésére. Befogadóképessége kb. 400 fő.
A tervezői koncepció célja az volt, hogy egyetlen komplexumon belül sértetlenül, harmonikusan érvényesüljön a három eltérő stílus.A főépülettől nem csak déli, de északi irányban is ugyanaz a modern, mai anyaghasználatú üveghomlokzat folytatódik, s az új épület homlokzati síkja az egykori tájolást tiszteletben tartva a korábban lebontott, de valaha itt állt épületével egybeesik.Ezzel a homlokzatkialakítással a komplexum egységes hangvételét sikerült megteremteni, keretbe foglalni a különböző korok építészeti többféleségét. A főépület homlokzatán megtalált eredeti színezés nyomán kapta vissza eredeti tört-fehér színét a sárga tónusok helyett. Régi korokban még külön volt a férfi és női bejárat, erre feliratokkal emlékeztetnek a főhomlokzaton, de a reprezentatív előtérben is érzékelhető a tagolás. Belépve ide három pénztár-ablakra emlékeztető falfülkével találjuk szembe magunkat, ezekben a víz három halmazállapotának allegóriája látható kortárs képzőművészek tolmácsolásában.A főépülettől jobbra a Rác fürdő romantikus és neoreneszánsz részei Ybl Miklós munkáját dicsérik, melyek két fázisban, 1865-ben és a romantikus medencék 1870-ben készültek el. Az Ybl kupola és tusolócsarnok romantikus, csipkés boltíveinek mindössze 30-40 százaléka maradt csak fenn, de a teljes 19. századi fürdőterületet mégis sikerült teljes egészében helyreállítani, újjávarázsolni a korabeli rézkarcoknak, leírásoknak, rajzoknak, s a későbbi bontási dokumentumoknak köszönhetően, így a kupolát, a tusolócsarnokot, Flóra fürdőt és a neoreneszánsz kupolát is eredeti pompájában csodálhatjuk meg.A kupolacsarnok anyaghasználatában megjelenik a márvány, mint fő díszítőelem, és a kor jelképeit domborművek elhelyezésével teszi Ybl még pompásabbá. Ilyenek például a nyugati és keleti falon található, a vasutat és a szikrapostát jelképező alkotások. Ezt az épületrészt az Erzsébet híd építésekor teljesen lebontották, melynek korhű rekonstruálásához az alapvető építészettörténeti információkat a betemetett medencetérben talált leletekből merítették. A zuhanycsarnokban és a langyos vizes kupolacsarnokban a kitűnő építészeti megoldásokon túl Ybl változatos vizes berendezéseket is tervezett: a test súlyával működtetett zuhanyok, kápolnazuhanyok, vízszintesen lövellő zuhanyok, vízesés és ülőkád állt a fürdővendégek szolgálatára. Akkor a kor technikai lehetőségeit is bemutatták.A zuhanycsarnok és a langyos vizes kupolacsarnok most viszont 1:1-es makettként lett újjáépítve. Ez azt jelenti, hogy egyértelművé vált, hogy egy kortárs épületbe lép be a fürdőző, de az belülről minden tekintetben olyan, mint amilyennek Ybl megtervezte. A Flóra fürdő az ókori római fürdők stílusát idézi vissza, de elkülönítetten a VIP részlegeként szolgál majd.
A törökfürdő épületének színvilága logikusan eltérő, s a gyönyörűséges anyagok és textúrák kavalkádjával szembesülhetünk. A török kupola 1572-ben épült, s egykor Kücsük Ilica-nak, vagyis „kis fürdőnek” neveztek. Ez a fürdőrész kiváló állapotban maradt fenn az évszázadok során - mintha, csak Allah óvta volna - így teljesen az eredeti formájában születhetett újjá. A falak, boltívek és ablaknyílások is éppen maradtak. A nagy medencetér mellett elhelyezkedő kisebb kupola 1905-ben került lebontásra, mely a mostani feltárások leletei alapján szintén újraépült. Korhű módon a török kupolatérben nincs mesterséges megvilágítás. Este a kedves vendég a romantika jegyében csak mécsessel a kezében közlekedhet.Az eredeti állapotnak megfelelően, a török fürdő nyitott opeonja este a csillagos ég látványát akadálytalanul bevonzza, s ha hull a hó, akkor az is beeshet.

Az emeleti szinten, elkülönülve az eddigiektől egy „21. századi” panorámás medence található, a szaunákkal. A hotelben minden a mai világról szól; ahol egyszerű vonalvezetésű, letisztult formavilág dominál. A legkisebb szobák 34 négyzetméteresek, de a 67 egység harmada lakosztály kategóriájú, az elnöki lakosztály pedig 200 négyzetméter, 300 négyzetméteres saját terasszal.
A főépülettől délre lévő modern épület földszintjén és emeletén is étterem áll a vendégek rendelkezésére.. A különböző stílusok összekötését szolgálja az épületbelsőben az emeletek közötti 20 centiméteres lyukak szabályos hálója is, ez egyfajta újraértelmezése a török fürdőkupolákon levő felülvilágítóknak ( bár az itteni török fürdő tetején ilyenek furcsamód nincsenek).
A modern szárnynál a tervezett sikló építése még várat magára, amely a Citadellával kötné össze a Rác fürdőt – de kivárjuk!

Rác Fürdő rekonstrukció és szálloda bővítés

I., Hadnagy utca 6–10.
Bővítés a 19. században: Ybl Miklós, 1864–1865, 1869–1870.
Korábban a rekonstrukció építész tervezője: Kaszab Ákos (2001–2006).
A módosított építési engedélyezési tervet a Budapesti Műhely jegyzi, felelős tervező: Dévényi Tamás; építész tervező a fürdőnél Dévényi Tamás és Kis Péter, a szállodánál Pethő László (2007).
A műszaki kiviteli tervek szintén a Budapesti Műhelyben készültek, felelős tervező: Dévényi Tamás; építész és belsőépítész tervező: Dévényi Tamás, Valkai Csaba, Varga Anikó, valamint Máté Orsolya, Mihály Eszter, Szakmáry Donát, Ükös Tamás, Vadász Viktor és Balázsa Gábor, Bun Zoltán, Erdélyi Róbert, Kovács István, nyári munkatárs: Máthé Dóri, Rohonczi Donát (2007–2008).
Régész: Papp Adrienn, vezető restaurátor: Csányi Szabolcs

(Az épületről a Metszet 2010/4-es számában olvasható cikk "Madártej és habgaluskák címmel - a szerk.)

Forrás: MTI hírközlemény.
Wikipédia
http://www.kulturinfo.hu/helyszin.gcw?id=6110
http://fovarosi.blog.hu/2010/03/01/vegre_megnyilhat_a_racz_furdo
http://www.youtube.com/watch?v=b_-rG-sAlrA

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások