tervek Műemlék fejlesztés

Hamarosan révbe ér a pasaréti ferences templom és a csatlakozó új közösségi ház építése


Java | 2020.07.22

Sokéves közösségi igény valósul meg a II. kerületben, amihez a kormány 1,8 milliárd forintos támogatással járul hozzá. A négyszintes épületben helyet kap egy kápolna, könyvtár, egy játszóhelyiség és több hittanszoba is. Átadása 2021 júniusára várható.

Az átfogó felújítási terv kidolgozása a hívek és rendtagok bevonásával történt. A Pasaréti téri komplexum felújítása és bővítése a meghívásos tervpályázat győztese – Sajtos Gábor és Sajtos-Grand Gabriella, illetve munkatársaik – tervei alapján készült. A tervezett közösségi ház a templommal, rendházzal egyetlen szervezett egységet képez, ezt az épület beépítésével is kifejezték a tervezők. Koncepciójuk alapja az azonos érdeklődésű emberek, családok közösséggé kovácsolódása, ezért az épület közösségi tereit is összenyitották a közvetlen környezettel. Ez az eggyé válás nemcsak az utcaszinten, de a kertszinten is megvalósult. A kertszinti előcsarnoki bejárat intenzív kapcsolatban áll az utcaszinttel, ahonnan széles lépcsősor vezet le. A bővítéssel végre a kinőtt könyvtáruk is megfelelő méretűvé válik, továbbá új beszélgető- és gyóntatóhelyiségeket, plébániai irodát és tárgyalót alakítanak ki. A karitász számára új, méretes raktár áll majd rendelkezésre, de új vendégszobákban fogadhatják a látogatókat is. Kivitelező a Laterex Építő Zrt.

A pasaréti templom a főváros egyik emblematikus épülete, a modern építészet egyik fontos alkotása, melyet Rimanóczy Gyula tervezett a mellette álló buszvégállomással együtt. Pasarét központi terén 1934-ben készült el a Szent Antal ferences templom és rendház. Azóta egyszer történt jelentősebb átalakítás 1986-ban, amikor a templomban új liturgikus teret alakítottak ki. A templomban most csak a hibák javítását, az ablakcsere befejezését és a festést tervezik.

Forrás: PestPilis

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások