épületek Amos Rex Helsinki

Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex

Építészet föld felett, föld alatt


Java | 2018.12.18
Az Amos Anderson Művészeti Múzeum eredeti épülete 1913-ban épült. A Finnország legnagyobb magángyűjteményének helyet adó múzeum épületébe az Anderson lapkiadó is beköltözött, és a tulajdonos magánrezidenciája is itt volt. Anderson 1961-ben bekövetkezett halála után viszont kizárólag múzeumként működött.

A nagy átalakításra 2013-tól került sor, amikor a meglévő múzeum 50 millió euró értékű rekonstrukciós áttervezésére került sor. Ez egy hatalmas föld alatt létrejövő galériát jelentett, illetve a Lasipalatsi épület megújulását, amelyet Üvegpalota néven emlegetnek.

A 2018-ban megvalósult építés során a tér alatt 13 000 m3 földet ástak ki, hogy egy 2 200 m2-es új galériát hozzanak létre, amelyből a téren csak a kupolák és a tetőablakok jelennek meg. Ez a szerkezeti megoldás szimbolizálja a múzeum céljait is, hogy a lenyűgöző és ambiciózus műveket stílusosan, frissen és lendületesen mutassa be, s ezáltal a múltban, a jelenben és a jövőben egyedülálló vizuális élmények és meglepő találkozások jöhetnek létre mind a téren, mind a föld alatti szinteken.

A projekt másik elemeként a szomszédos Lasipalatsi is megújult. Itt többek között egy mozit is nyitottak. Az így kialakult változatos tér topográfiája valóban lenyűgöző.

Fotók a Design Week című lapból
Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások