hír építészet máskép-hír

Ilyen még nem volt! Nyakbavaló építészet!


Java | 2014.11.24
Ki vitatkozna azzal a ténnyel, hogy neoklasszicista épületeink minden egyes darabja egy-egy különleges, míves ékszerdoboz. Létezik egy fiatal ékszertervező, Végh Sarolta, aki nyitott szemmel járva a világban, maga is rácsodálkozott az ornamentika ilyen zavarba ejtően gazdag tárházára – amely mellett nem mehetett el csak úgy!

Végh Sarolta már eddig is bizonyította a környezete iránti érzékenységét, amikor 2011-ben a hazai népi kultúrából merítette témáit. Akkor a hagyományos paraszti szőttesek, míves hámok, fonott ostorok ihlették ékszerkollekcióját, amellyel a Design Terminál "Gombold Újra – Divat a Magyar" versenyén rukkolt elő, s a második fordulóba jutott. A mostani Budapest kollekciójában közismert városrészek, épületek, historizáló épületek, reliefek, oszlopfők, Lánchíd pilléreinek arany oroszlánfejei, díszes kapuk részletei köszönnek vissza. A luxuskivitelű, egyedi és kézzel készített épület-ékszerek fő alapanyaga a megmunkált bőr, amelyet általában nemesfémmel vagy galvanizált fémekkel egészít ki az alkotó. Az anyag sokoldalúságát kihasználva, eltérő árnyalatú és textúrájú bőröket kombinálva jeleníti meg az épület közismert homlokzatainak illúziókeltő díszeit. A letisztult fémes alapok most dús plasztikus domborművekkel gazdagodtak.

„Észrevettem, hogyha a régi íves, oszlopfőkkel díszített ablakkereteket, a felső párkány ívét 180 fokkal elfordítjuk, és valakinek a nyaka elé helyezzük, egy ragyogó nyakéket kapunk” – magyarázta Végh Sarolta. A tervező célja, hogy Budapest kollekciója itthon és külföldön is felhívja a figyelmet fővárosunk páratlan építészeti értékeire.

A tervezőről:

Végh Sarolta ékszertervező, 2007-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészet Egyetem Formatervező Tanszékén, fémműves szakon. Második diplomája megszerzése után létrehozta a „Sarolt Jewelry” márkát – egyedi műfajt teremtve ezen a pályán. Kollekciói egymásra épülnek. A máig népszerű „Black Collection-t” a szintén monokróm „White Collection” követte. Munkáit megjelenésében, méretében, divatékszerként, míg kialakításában, anyaghasználatában finom ékszerként jegyzik. Akiknek felkeltettük érdeklődését, azok találkozhatnak a Budapest kollekció egyes darabjaival a karácsonyi Ajándék Terminál rendezvényén.

Azon sem csodálkoznék, ha Budapest kollekcióját, jellegzetességének köszönhetően egyszer hungaricumnak tekintenék szerte a nagyvilágban.

Forrás: sajtótájékoztató

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások