hír tervek egyetemi campus fejlesztése Kecskemét látványtervek.

Kecskemét 21. századi színvonalú egyetemi várossá alakul 2017-re


Java | 2015.10.07
A Mercedes mellett számos iparág és városfejlesztés dinamikus fejlesztésének lehetünk szemtanúi az utóbbi években Kecskeméten, s ennek a fejlesztésnek sarokpontja az új egyetemi campus építése, mely várhatóan 2017-re készül el. A közel 200 hektáron oktatási centrum és sportközpont is létesül.

A Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány elnöke, Varga László úgy nyilatkozott korábban, hogy „olyan épületegyüttes készül, amely az oktatás, az adminisztráció, a kollégiumi ellátás mellett könyvtárat és a város felé nyitott kulturális központot is magában foglal. Az épületegyüttes a közgazdasági karnak készül, azonban az egyetemmé alakulás után az lesz az univerzitás központja. A beruházás fő célja, hogy Kecskeméten közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés valósuljon meg egyetemi színvonalon. Az alapítvány a területtel határos, használaton kívüli Szauna Hotelt is megvásárolta a várostól, ott diákotthont biztosítanak egy éven belül.”

A megyei kórház régi épületegyüttesét már lebontották, és helyén épül meg mintegy 15 milliárd forintból a campus öt épülete 30 ezer négyzetméternyi hasznos területtel. A Kecskeméti Főiskolán a fejlesztések nyomán az informatikai, a műszaki, az agrár- és a pedagógusképzés mellett gazdasági, közgazdasági képzés is indul, így a tervek szerint 2017. szeptember 1-je után, az új kar beindításával, az "alkalmazott tudományok" egyetemi címre adnak be pályázatot. Az elképzelések alapján egy-két éven belül több mint 10 ezer hallgatója lesz a Kecskeméti Egyetemnek. A campus látványos tervein az is szerepel, hogy az új oktatási-sport negyedet gyalogos-felüljáró köti majd össze a műszaki főiskolai karral (régi GAMF) és a Sport utca felett a Rudolf laktanyával. A 200 hektáron elterülő „Város a városban” fejlesztés 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban újulhat meg 10-15 milliárd forintból, amely nem csak a tervezett egyetemi campust jelenti, hanem a szomszédos régi szovjet laktanya területét is érinti. A jövendő egyetem mellett a "Nyugati városkapu" projekt keretében oktatási, sport célú, gazdasági és egészségügyi létesítmények épülnek megújítva az egész térség életét. Az erősen leromlott állapotú Rudolf-laktanya is megszépül, ahol családi sport- és szabadidőközpontot alakítanak ki 10 hektáros területen. A XIX. század végén épült egykori honvéd laktanya több épülete is műemléki védettség alatt áll, sajnos a szocializmus időszakában erősen amortizálódott.

Egyéb beruházások

A leendő egyetemi városrészen számos funkció kap helyet, így egy valódi multifunkcionális projektről beszélhetünk. Az első „fecske” a Vidékfejlesztési Államtitkárság volt, amelynek épületét már januárra felújították. De megkezdődik a szomszédos, évek óta használaton kívüli régi városi uszodaépület multifunkcionális edzőcsarnokká történő átalakítása is, ahol a Mercedes Kosárlabda Akadémia is helyet kap. Továbbá már a KÉSZ kutatóközpontjának alapkőletétele is megtörtént, ami a Sheraton Szálloda mellett épül. Készülnek a fejlesztési koncepciók a Bácsvíz Izsáki úti telepére (itt a golfpálya építési tervei már elkészültek), valamint megújul a Széktói Stadion, és egy új Atlétikai Stadionja is lesz rövidesen Kecskemétnek. Mindezekhez társul a Benkó Zoltán Szabadidő Központban több sportfejlesztés és a Tó Hotel megújulása, amelyben a szálloda mellett az öttusa világkupák szervezőközpontja is lesz.

Fotók: PADMA/LIMA, MTI, Ujvári Sándor


forrás: realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások