hír épületek Kengo Kuma építészete nemzetközi pályázat V&A múzeum

Kengo Kuma jött, tervezett és győzött!

Victoria and Albert Múzeum a skóciai Dundee városában


Java | 2013.08.22
Kengo Kuma terve lett az első a nagy nemzetközi megmérettetésen, vagyis zöld utat kapott a londoni Victoria and Albert (V&A) Múzeum terjeszkedési terve a skóciai Dundee városában. A nemzetközi designközpont megnyitását 2016-ra tervezik.

A 2010-ben kiírt nemzetközi tervpályázatra beérkezett magas színvonalú munkákból a szakértői zsűri a döntéshozatal előtt nyilvános tervkiállítást rendezett. A látogatók által kitöltött több ezer véleményformáló kérdőív figyelembevételével választotta ki végül a zsűri a győztest, a japán építészt és partnerét, az Edinburgh-i Cre8 Építészeti Stúdiót. (Kengo Kuma irodája itthon a Kormányzati Negyed pályázatnyertes tervével vált ismertté.) A 6230 négyzetméter alapterületű, óriás hajóra emlékeztető különlegesen egyedi épület burkolata is eltér a szokásostól, mivel hatalmas sík felületeit vízszintes betonsávok erdeje teszi változatossá, melyeket szabályos ritmusban kőbetétek tarkítanak. Ez a megoldás részben a gazdaságosságnak köszönhető. A 47 millió fontot felemésztő beruházás költségeit a később módosított, helyben található kőburkolat alkalmazásával némileg sikerült lefaragni. Az itt alkalmazott sajátságos kő-beton falszerkezet nemcsak esztétikailag remek megoldás, de jó hőszigetelőnek is minősül. A tervezés a fenntarthatság elveit figyelembe véve nemcsak az energiatakarékosságot tartották szem előtt, hanem a természetes szellőzést, a hangsúlyozott külső fény karakterisztikus jelenlétét is a belső terekben. A múzeum központi része, a Central Hall, mely belmagassága duplája lesz a megszokottnak. A kiállításokon kívül galériák, irodák, múzeumi shop, kávézó, étterem és egyéb szociális helységek is helyet kapnak a létesítményben. Az egyik terasz ad helyet például az étteremnek, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Tay folyó torkolatára és a Tay közúti hídra. 2014-től már utazó kiállításokat szerveznek a londoni anyamúzeum anyagaiból. A figyelemfelkeltően izgalmas óriási “múzeumhajó” nemcsak a bent lévő kiállításokkal vonza ide a látogatók seregeit majd a világ minden tájáról, hanem a 21. századi páratlan építészetével is.

A kihelyezett múzeumfiók létesítése már nem számít újdonságnak a világban: a szentpétervári Ermitázs Amszterdamban, a párizsi Centre Pompidou pedig Metz városában nyitott új helyszínt, és épül a Louvre kishúga is a franciaországi Lens-ben. A Louvre-hoz hasonlóan a V&A ugyancsak bővítést vezényel le a terjeszkedéssel egyidőben: a múzeum most a londoni főépület rekonstrukciójához és bővítéséhez többek közt David Chipperfield, Tony Freeton és Amanda Levete irodáját, valamint a japán SANAÁ-t és a holland OMÁ-t vonta be.

Forrás: DEZEEN,
www.archdaily.com
www.designboom.com
A fotók: V&A dundee , Kengo Kuma and Associates

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások