épületek Kis-Balaton Látogatóközpont

Kis-balatoni látogatóközpont az ökoturizmus jegyében


Java | 2020.09.24

A Széchenyi 2020 Program keretében épült új látogatóközpont fejlesztés 1,2 milliárd forint európai uniós támogatással valósult meg a Szabadics-cégcsoporthoz tartozó Szabau Invest Kft. és a PossiBuild Kft. kivitelezésében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park új látogatóközpontja Keszthely-Fenékpusztán épült azzal a céllal, hogy bemutassa a Kis-Balaton kiemelkedő jelentőségű, fokozottan védett sokszínű értékeit, a környék gazdag élővilágát. A Kis-Balaton sokféleképpen él a köztudatban: madárrezervátum, nemzeti park, Ramsari terület, az első természetvédelmi őr – az egykori „kócsagőr" – személyében. Ez a térség tekinthető a hazai természetvédelem szülőföldjének, ahol Fekete István népszerű regényei is játszódnak.

A közel 1000 m2 nagyságú bemutatóhely tervezője a Narmer Építészeti Stúdió, tervezők: Vasáros Zsolt, Bandur-Juhász Emőke, Eiszrich Ágnes, Kováts Petra, Kőnig Anna, Megyesi Zsolt, Nagy Gábor, Sasvári Áron, Somlai Anikó, Vasáros-Lévai Melinda.

A tervezői koncepció a telek karakteréből és az adott helyszínből indult ki. A végeredmény a tájba illeszkedő hosszan elnyúló, ikonikus földszintes ház, melynek tetőszerkezete egy teljes egészében járható zöldtető. A multifunkcionális házban találunk interaktív kiállítást, mozit, büfét, éttermet, boltot és kinti játszóteret.

A szeptemberi átadó ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kifejtette: „a látogatóközpont olyan a természet iránt érdeklődő turistákat vonz, akik éttermekben, szálláshelyeken költenek, vagyis az ökoturizmusnak is van gazdasági jelentősége. Amikor pedig külföldről hívunk ide turistákat, nemcsak a főváros látnivalóival vagy a termálfürdőkkel, hanem a természeti örökségünkkel is ide lehet vonzani az érdeklődőket" – tette hozzá.

Fotók: Magyar Építők, Narmer
Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások