hír cikk Közép-Ázsia Metró Taskent

Közép-Ázsia első földalatti rendszere, a szépségéről elhíresült Taskent metró


Java | 2018.08.21
Taskent az első olyan közép-ázsiai város, amely metróval rendelkezik. Építése 1973-ban kezdődött, az első vonal 1977-ben kezdte meg működését. Ma a metróhálózat teljes hossza 37,5 km, a 29 állomás mindegyike esztétikájában, atmoszférájában teljesen egyedi. Minden állomás építészeti és művészi dekorációja egyénien, hűen tükrözi a nevét.

A metró sajátossága az állomások viszonylag sekély mélysége. Néhány állomás mozgólépcsővel rendelkezik, ezek szintén egyéniek – 7 "tornyos" típusú, 4 "boltíves" típusú és egy "egyéni tornyos" típusú (a Mustakillik állomás).

Üzbegisztán vezető építészei, valamint ipar- és képzőművészei vettek részt a fővárosi metróhálózat állomásainak a tervezésében. A belső térben szilárd és stabil anyagokat használtak: fém (gravírozott díszítések), üveg, műanyag, gránit, márvány, művészi kerámia és faragott alabástrom. A taskenti metró három vonalból áll: Chilanzar, Üzbegisztán és Yunus-Abad. A metró a helybéliek és a turisták kedvence is. Az utasok város bármely részébe eljuthatnak garantált idő alatt.

Példaértékű az alkotói érzékenység, amellyel az egyes állomások megvalósultak.

Fotók: Kamil Yenikeev
Forrás: OrexCA.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások