tervek

Makovecz Imre harangháza Kaposváron épül fel


Java | 2020.11.05

Makovecz Imre (1935-2011) három évtizede tervezte híres harangtornyát, melynek átadása 2022-re várható. Kaposvár ezzel a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű organikus építészet mesterének gazdag munkássága előtt, de a város új jelképe várhatóan a turizmusra is jó hatással lesz.

Makovecz Imre a harangházat a speciális alumínium harangot szabadalmaztató Jeney-Oborzil család tiszteletére tervezte, miután tagjaival a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának tervezésekor ismerkedett meg. Az alumínium harang nagy előnye a kis súlya, összehasonlítva az általánosan elterjedt bronz harangokéval, de emellett jó a hallhatósága is. A tervről Szita Károly polgármester Makovecz Imre fiával, Makovecz Pállal, a Makovecz Imre Alapítvány elnökével, továbbá Csernyus Lőrinc építésszel, egykori tanítvánnyal egyeztetett. Az önkormányzat 100 millió forint előleget kapott a tervek megvalósítására, az épület helyét még nem pontosították a városban. Kaposváron találhatók más Makovecz-épületek is, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának kör alakú fogadóépülete. A Makovecz-terv megvalósításának ötlete a városban három évvel ezelőtt megrendezett Makovecz-kiállításon merült fel először.   

A teljes egészében állami támogatásból épülő harangház két részből, a harangokat befogadó, harangjátékot játszó építményből és egy fogadóépületből áll, amely kulturális központként kisebb rendezvények megtartására ad lehetőséget. Az alapítvány feladata a Makovecz-archívum rendezése, a Makovecz Imre tervei alapján épült ingatlanok felújítása és az alkotó hátrahagyott terveinek megvalósítása. A Makovecz program harminc épület felújításához és építéséhez járult hozzá az elmúlt öt évben. A jövőbeni projektek között számos veszélyeztetett épület megújítása szerepel, továbbá egy zalaegerszegi és szegedi kápolna, egy mátészalkai kávéház építése, valamint a dobogókői síház bővítése.   

Forrás: Csodálatos Magyarország

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások