hír díj

Marosi Miklós építész kapta a XIII. kerület Építészeti Díját


Java | 2019.10.09

Az ünnepélyes díjátadásra október 3-án, az Építészet Világnapja alkalmából a Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM) aulájában került sor. A Klapka Központ terveit az építész szakma ikonikusnak ítélte meg, s korábban már elnyerte a Média Építészeti Díját is.

A KÖZTI Zrt. csapata Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl-díjas építész, stúdióvezető vezetésével többfunkciós, komplett mikrokörnyezetet hozott létre a Kassák Lajos utca, Klapka utca, Tüzér utca, Pattantyús utca által határolt területen. A komplexum leglátványosabb megoldása az elhíresült zöld domb, belsejében helyezték el az élelmiszer-áruházat, valamint kisebb üzleteket.
A 4,3 milliárd forintos, száz százalékban önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodásra helyezte a hangsúlyt. A komplexumban a kereskedelmi, szolgáltató funkciók összessége orvosi rendelőkkel, lakásokkal, kortárs közösségi térrel, hatalmas zöldfelülettel élhető arculatot ad a több mint 10 000 négyzetméteres komplexumnak. A pinceszint összesen 100 parkolóhelyéből 4 akadálymentesített, továbbá két töltőállomást is létesítettek az elektromos üzemű gépkocsik számára. Szintén a pinceszinten alakítottak ki 36 kerékpártárolót.

 A beruházás része 33 magas minőségű önkormányzati bérlakás.

„A ház a legkorszerűbb építészeti elképzelésekhez igazodva több szegmensében is tükrözik az ökologikus gondolkodást. Az épület környezetének kertészeti megoldásai unikális mikrokörnyezetet teremtenek. Egyes építészeti vélemények szerint a budapesti városszerkezetben is meghatározó méretű park lett itt" – mondta Dr. Tóth József polgármester.

Az épületben két szint a kereskedelmi terület 15 kereskedelmi, szolgáltató, irodai egységgel és két orvosi rendelővel; a felső 3+1 emeleten összesen 33 önkormányzati – 44 és 90 m2 közötti – magas minőségű bérlakás kapott helyet. A Klapka Központ minőségi lakásai különleges hangulatú, kényelmes, modern otthont jelenthetnek a bérlőknek: az innovatív megoldások, a hangulatos térélmény, a zöld pihenődomb és a helyben lévő üzletek, szolgáltatások minden elvárást teljesíthetnek. Az önkormányzat pályázatot írt ki a lakásokra.

A díj átadását követően Tima Zoltán, a 2018-as év díjazottja méltatta az idei győztest. Ismeretségük 1989-ig nyúlik vissza, amikor Marosi Miklós a bírálóbizottságban foglalt helyet a diplomavédésén. Ezt követően a KÖZTI-ben kezdtek közösen dolgozni. Az egykori állami vállalat ma is prosperál, mely nagyban köszönhető Marosi Miklósnak. Munkavégzéséről így szólt: „Elképesztő hatékonysággal dolgozik és amit csinál, az megkérdőjelezhetetlen, legyen az kórház, iroda vagy bármi más. Nem tudom, honnan van benne ennyi energia, de most, 77 évesen még mindig ugyanolyan hatékony.”

Forrás: Budapest XIII. kerület Önkormányzata

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások