hír Garten Studio liget Vakok és gyengénlátók kertje Városliget

Megkezdődött a Vakok kertjének tesztelése a Városligetben


Java | 2018.10.18
A vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló speciális kert átfogó felújításával és átadásával lezárul a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló parkfejlesztés első üteme. A park tesztelése a Fehér Bot Nemzetközi Világnapján, október 15-én kezdődött meg.

A majd egyhektáros Vakok Kertje még 1972-ben épült a Városligetben, így – csaknem fél évszázad elteltével – időszerű volt a korszerűsítése. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet, amely egyáltalán nem felelt meg a XXI. századi akadálymentesítési követelményeknek. A civil szervezetek tanácsai alapján kialakított parkban akadálymentesítették és modern eszközökkel látták el a térséget, s a korábban ültetett növényzet állapotát is megújították. Speciális játékokkal bővítették ki a játszóteret, mint például a speciális asztalitenisz, a lengőteke, a hinták, melyeket kizárólag látássérültek látogathatnak. Ezért is tartották fenn továbbra is a park körbekerítését.

A korábbi alapkonstrukción nem változtattak, de kibővítették orientációt segítő eszközökkel, melynek keretében speciálisan burkolt sugárirányú utakat és körutakat és egy új belső sétányt is létrehoztak. A régi, rozoga faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épületet emeltek, benne természetesen akadálymentesek a mellékhelyiségek is. A kiemelt növényágyak új, jól felismerhető színű, Braille-feliratokat is tartalmazó korláttal egészültek ki, amelyek szintén a tájékozódásban jelentenek nagy segítséget, illetve az illatos növények megismerésében. A csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit.

„Annak érdekében, hogy a Vakok Kertje a speciális használói igényeknek teljes körűen megfeleljen, már a tervezési fázisban számos egyeztetést folytattunk a Ligetet megújító tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studioval és a Városliget Zrt. munkatársaival. Mindezek eredményeként egy biztonságos, modern és az akadálymentesítési követelményeknek maradéktalanul megfelelő parkrész jött létre, ahol Budapest-szerte egyedülálló lehetősége nyílik a kikapcsolódásra a vakoknak és a gyengénlátóknak” – értékelte a megújítást dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

A különleges parkrész átadásával pont kerül a Városligetben a legnagyobb léptékű hazai kert- és tájépítészeti rekonstrukció első ütemére, amelynek keretében újjászületett a Szépművészeti Múzeum környezete, új sportpályákat alakítottak ki, és a közönség birtokba vehette Budapest legkomplexebb kutyás élményparkját is, amely félhektárral növelte a Liget korábbi zöldfelületet.

Forrás: Országkép.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások