hír tervek Liget projekt Román Csarnok Szépművészeti Múzeum

Mi zajlik a Szépművészeti Múzeum zárt kapuja mögött?


Java | 2015.04.13
2015. február 15-én éjfélkor három évre bezárult kapuja a látogatók előtt a főváros legnépszerűbb hagyományőrző kulturális intézményének, amely több mint száz évig nemzetközi hírű kiállítások sorozatát mutatta be. A Liget Project részeként a múzeumban nagyarányú rekonstrukció zajlik, amelynek előkészületei már hónapok óta folyamatban vannak.

Elsőként a Régi Képtár egy része zárt be. Az átfogó rekonstrukció során bővítik a raktározási helyek számát, és új közönségforgalmi tereket építenek a rendezvények lebonyolítására. Ezzel összhangban megváltoztatják a látogatási útvonalat is. Korszerűsítik a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálják a kiállítótermek nagy részét, felújítják a Román Csarnok feletti, még a II. világháborúban tönkrement tetőszerkezetet, a térszínt alatt pedig új kiállítóteret alakítanak ki. Közel hetven évi lezárt állapot után a tekintélyes méretű bazilikális templomteret idéző, még „holtában” is gyönyörű Román Csarnok is újjászületik. A nyomokban még felismerhető gazdag festés a falakon korhűen megújul, ahogy a gipszmásolatok is visszanyerik régi szépségüket. A gipszöntvények megidézik az európai és magyar középkor építészettörténeti részletképzését. A felújítás után, de még 2018 előtt a középkori gipszmásolatok egy részét Komáromba, a Csillagerődben kialakított kiállítóhelyre költöztetik, másik részét pedig a Szabolcs utcába, ahol Restaurálási és Raktározási Központot alakítottak ki.

„Bár a múzeumépület zárva lesz három éven át, azt tervezzük, hogy időről időre bemutatjuk a munkálatok leglátványosabb eredményeit a nagyközönségnek” - tette hozzá a Szépművészeti Múzeum kommunikációért felelős vezetője, Lévay Zoltán. „Ez a felújítási idő egyébként korántsem szokatlan a nagy múzeumok esetében, akad olyan Nyugat Európában, amely nyolc éven át volt zárva. A gyűjteményünk legfontosabb darabjait nyártól a Nemzeti Galériában láthatják majd az érdeklődők és komoly virtuális tárlatot is tervezünk majd, amely végigvezet a műtárgyaink javán.”

Forrás: Műemlékem.hu
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások