hír épületek Archikon Hyatt műemlék Párisi Udvar Pollack Mihály rekontstrukció

Miért csúszik a Párizsi udvar átadása?

Tervező: Archikon Építész Stúdió


Java | 2017.12.20
Az eredeti terv szerint ez év végére kellett volna elkészülnie a felújításnak, de mivel előre nem látott műszaki problémák merültek fel, ezért a Párizsi udvarban épülő ötcsillagos Hyatt Hotel átadásának új tervezett dátuma 2018 őszére módosul – tudta meg a realista Fazekas Tamás szállodaigazgatótól.

Az idén ősszel létrejött megállapodás következtében hazánk jelenleg egyetlen Hyatt szállodája épül Budapest egyik legikonikusabb épületében.
„A felújítás során olyan súlyos statikai problémákkal kellett szembenéznünk, melyeket a ház korábbi dokumentációiból, az épületdiagnosztikai vizsgálatból nem tudhattunk meg, és ezek hátráltatták a kivitelezési munkát. A csúszás oka egyértelműen a ház több évtizedes elhanyagolásából, valamint dokumentációs hiányokból adódott. A Párisi Udvar az ország első vasbeton szerkezetű épülete, akkoriban az ilyen típusú kivitelezési megoldások még kiforratlan technológia mentén zajlottak, továbbá az alkalmazott anyagok összetétele is merőben különbözött a mostanitól. Másrészt az elmúlt 35-40 évben egyáltalán nem végeztek az épületen szakszerű karbantartást, ezért a felső két szint átázott, a szerkezetek fagykárosodást szenvedtek Újabb 1400 négyzetméteren kellett a födémet lebontani, ami 700 millió forint többletköltséget jelentett, így a beruházás összértéke 13,1 milliárd forintra emelkedett. Célunk, hogy a Párisi Udvar historikus épülete teljes pompájában visszakerüljön a budapesti látványosságok közé. A tervek szerint az állványzatot 2018 május-júliusban tervezzük elbontani, ősszel pedig átadjuk a kész épületet” – tette hozzá projektmenedzser.
A Párisi Udvar Hotel üzemeltetője a Mellow Mood Hotels Ltd. lesz, és a magyarországi Hyatt hotel a második európai tagja a The Unbound collection by Hyatt franchise láncnak.
Az amerikai szállodalánc minőségi és esztétikai elvárásokat, előírásokat fogalmaz meg a berendezések, felszerelések, valamint szolgáltatásokat illetően annak érdekében, hogy a szálloda minden aspektusban megfeleljen a nemzetközi Hyatt hotelek sztenderdjeinek. A minőségbiztosításon túl ez új színt visz a Párisi Udvar Hotel működésébe is, hiszen amerikai know-how összpontosul a projektben. A hotelben 110 vendégszoba – ebből 18 lakosztály –, 300 négyzetméternyi konferenciatér, wellness és fitness részleg, étterem, bár, illetve kávézó is található majd. A vendéglátó egységek a Párisi Udvar Hotel passzázsában, az épület színes mennyezete és ragyogó, hatszögletű kupolái alatt kapnak majd helyet.
A mai Párizsi udvar helyén éppen kétszáz éve, 1817-ben nyitotta meg kapuit az ország egyik első üzletközpontja. Az épület tervezője (a Nemzeti Múzeumot is jegyző) Pollack Mihály volt, és a tulajdonosa után Brudern-háznak hívták. Meg amúgy Párisi-háznak is, mert egy francia passzázs volt az előképe: egy belső utcácska vezetett rajta keresztül, melynek mentén 32 bolt sorakozott. Elképesztő díszítőelemek sokaságával találkozhattunk a homlokzaton és a belső terekbe. Az átépítési munkákat vezető Hermesz János szerint több mint négyszázféle Zsolnay-kerámiaelemet építettek be annak idején, ami már önmagában nagy szám, de ami igazán kemény, hogy állítólag összesen százezer darabot! Megépültekor ez volt egész Európa legnagyobb kerámiahomlokzata.

Fotók: index.hu, realista.hu, Wikipédia

A teljes cikk: realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások