épületek tervek Alba Regia Jégcsarnok rendezvénycsarnok Székesfehérvár

Multifunkcionális jég- és rendezvénycsarnokkal gazdagodik Székesfehérvár

Tervezők: Balázs Mihály és Tarnóczky Tamás Attila


Java | 2016.12.16
A városi vezetés több éves küzdelmének végére került pont, amely még 2013. november 29-re nyúlik vissza, amikor a Városi Közgyűlés nyílt ülésén tárgyalt először a multifunkcionális jég- és rendezvénycsarnok létrehozásáról. Összesen tizenkét építési helyszín jöhetett szóba, a végső kiválasztása némi vitát generált.

A Közgyűlés a Budai út városból kivezető szakaszának jobb oldalát fogadta el teljes egyetértésben, ahol több kereskedelmi létesítmény található. Az idén februárban kiadott kormányhatározat szerint a Modern Városok Program keretén belül a 2016-os költségvetés terhére több mint 50 milliárd forintot fordítottak a megyei jogú városok fejlesztésére. A legnagyobb összeget – mintegy 16 milliárd forintot ebből Székesfehérvár kapta meg. Ez lesz az ország második legnagyobb csarnoka, mely méltó otthont biztosít nemcsak az Alba Regia jégkorong csapatának, de egyéb sporteseményeknek és kulturális rendezvényeknek is.

„A tervezés során alapvető fontossággal bír, hogy a létesítmény, amely a következő évtizedeknek épül, a város emblematikus és szimbolikus épülete legyen, emellett jól üzemeltethetőnek is kell lennie. A tervekkel kapcsolatban folyamatosan egyeztetünk a szurkolókkal, a sportklubokkal és a nemzetközi sportszövetségekkel is. Fontos tudnivaló a multifunkcionális jégcsarnok létrehozásával kapcsolatban, hogy egy ilyen volumenű építkezés többéves munkát vesz igénybe. Kiemelendő továbbá az a tény, hogy az első néhány évben az építkezés fázisai nem igazán látványosak, a munka ettől függetlenül zavartalanul és meghatározott ütemterv szerint zajlik” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Az új rendezvénycsarnokhoz a területet már megvásárolta a város a Budai út végén, szeptemberben pedig hivatalosan is elindult a tervezői folyamat, melynek végére engedélyes építési terv és kiviteli terv készül el. Guti Péter, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az idén augusztusban vett nagyobb lendületet a multifunkcionális jégcsarnok tervezése.

A tervezéssel Balázs Mihály DLA Kossuth-, Ybl Miklós- és Prima Primissima díjas magyar építészt, tanszékvezető egyetemi tanárt bízták meg, aki munkatársaival összesen hat hónapig dolgozik a multifunkcionális csarnok tervein. Hétfőn délelőtt Balázs Mihály és Tarnóczky Tamás Attila, a tervező csapat vezetői mutatták be az Alba Arena terveit.

”A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak arra a tervek elkészítésénél, hogy az új csarnokban is az a rendkívüli hangulat köszöntse majd a szurkolókat és a csapatot, mint ami a Raktár utcai csarnokra jellemző. Mint mondták, olyan épületet kívánnak tervezni, amely képviseli a város szemléletét, az építészethez való viszonyát. Az elmúlt hónapok során számos sportlétesítmény terveit tekintették meg, melyekből értékes tapasztalatokat szereztek. A létesítmény tervezése során kiemelt fontossággal bír a beruházási költségek minimalizálása és a fenntarthatóság, vagyis, hogy az Alba Arena belső működése hitelessé tegye a külső formát.

A négyszintes jégcsarnok több mint 6000 fő befogadására lesz alkalmas, a néző- és a küzdőtér kialakítása pedig igazi katlanszerű élményt nyújt majd a sportolóknak és a drukkereknek egyaránt. A terület megközelíthetősége a tágabb vonzáskörzet irányából az autópálya és városi bekötőútjai révén gyors és egyszerű, emellett a városi közlekedési kapcsolatok jól szervezhetőek. Az impozáns épület számos rangos sporteseménynek, városi és kulturális rendezvénynek is méltó otthona lesz. Amennyiben minden ütemterv szerint alakul, akkor 2019. szeptember 1-jén átadható lesz a létesítmény.”


Forrás: Sport-Székesfehérvár


 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások