Java | 2016.07.21
A Studio Symbiosis eredetileg csak energiatakarékos akart lenni az Új-Delhi-székhelyű Punjab Kesari vállalat fellegvárának megtervezésekor, a munka eredménye mégis egy magas esztétikai minőségű épület lett. A perforált homlokzati fátyol célja, hogy természetes úton enyhítse a helyi magas hőmérsékletet.




A 18 000 négyzetméteres szoborszerű irodaépület fehér, üvegszál erősítésű betonhomlokzata egy fátyolhoz hasonlít. A homlokzat hagyományos indiai motívumvilágot idéző különböző méretű perforációi távol tartják a nem kívánatos forróságot. A szerkezet épp csak annyi fényt enged be, hogy a természetes világítás mellett mesterséges fényforrásra ne legyen szükség.

A digitális szimulációk tájékoztatást adnak a tájolás pillanatnyi helyzetéről. A paraméterek szerint egy átlagos nap az északi homlokzat 81, míg a déli 27 százalékosan nyitott. Az impozáns, szoborszerű irodaépület amorf tömbjéből egy ívelt részt kiharapva alakították ki a főbejáratot, ezzel is elősegítve a természetes szellőzés hatékonyságát, valamint a hőnyeresség még további csökkentését. Az ívelt, nagyvonalú belső terek, a világos színvilág derűs, jól áttekinthető mai munkahelyi légkört teremt.

A Studio Symbiosis olyan eredményesen ötvözte a hagyományos indiai építészetet a fenntartható építészettel és a modern dizájnnal, hogy az International Property Awards máris 2016 legjobb irodaépületének járó elismerésben részesítette.
 

Forrás: Inhabitat.com
Fotók: Studio Symbiosis

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások