épületek

Végre megnyílt Oslo új modern könyvtára, amely Carl Deichman nevét viseli


Java | 2020.07.08

A vízparti 5 emeletes, konzolos épülete a vízparton visszatükröződésének impozáns kettősségével különleges látványt nyújt. A három bejárattal is rendelkező könyvtár épülete a Snøhetta tervezte operaház mellett található. A komplexumot a kultúra fellegvárának tekinthetjük, mely az emberi találkozók színterévé is válik.

A könyvtárakról alkotott kép megváltozott a kor követelményei szerint. Eddig kizárólag a könyvespolcok sokasága sorakozott katonás rendben. Itt azonban új, sokszínű funkciókkal tágult a kínálat. Ilyen a multifunkcionális platform, mely különleges szolgáltatásokat kínál, legyen szó 3D-s nyomtatásról, varrásról, zenehallgatásról, vagy akár zongorázásról is. A könyvtárban mintegy 450 000 kötetből válogathatnak az olvasók.

A könyvtár vertikális elrendezésű. A földszinten étterem és kávézó szolgálja a kikapcsolódást, de még egy mozi is található itt. Előadó- és kiállítóterem, sőt zenei stúdió és játékszoba is a sokrétű szórakoztatást segíti. Az első két emelet az ifjúságé. A legfelső emeleten vannak társadalomtudományi könyvek és olvasótermek, valamint a Future Library művészeti projektje. A két felső emelet teraszáról csodás kilátás nyílik az oslói fjordra és a környező tájra.

Stílusát tekintve az épület inkább a mai modern építészet kategóriájába sorolható, de tervezői nem feledkeztek meg a történelmi hagyományokról sem. A terveket a LundHagem és az Atelier Oslo készítette, az enteriőr a Scenario munkáját dicséri. Az Atelier Oslo és a Lundhagem a felső emeleteket átlós üregek sorozatával választotta el, amelyek egy központi átriumban egyesülnek, így változatossá teszik a belső tereket. A belső világos, barátságos terek az otthonosság érzetét sugallják, mintha csak egy tágas nappaliban lennénk. A digitális könyvkölcsönzési rendszer a gyors ügyintézést segíti.

 A koronavírus-járvány miatt bő egy hónappal csúszott a komplexum tervek szerinti átadása. A könyvtár épülete nevét egyébként Carl Deichman után kapta, aki gyűjteményével 1785-ben megalapozta a könyvtár alapjait.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások