hír pályázat tervek Liget projekt Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum

Pagoda vagy piramis? Döntés várható az új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum komplexumról és helyszínéről


Java | 2015.08.28
A napokban dönthet a kormány arról, hogy a Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria épületére kiírt pályázat két nyertes terve közül melyik épüljön fel és hol. A norvég piramis és a japán pagoda mellett köztudottan még két komoly építész is javasolt két igencsak elgondolkodtató és megfontolandó alternatív helyszínt.

Pagoda vagy piramis?
A második pályázaton végül a megosztott első helyet a norvég Snohetta és a japán SANAA iroda nyerte el még áprilisban. Az azonban eddig még nem dőlt el, hogy a japánok pagodaépülete vagy a norvégok lépcsős piramisa fog megépülni. Bár előzetes értesülések szerint az augusztus 18-ai kormányülésen kerülhet a kabinet elé a végső döntés, de nagy valószínűséggel az ügy kissé húzódik.

Alternatív helyszínek
A második körben meghirdetett pályázatra meghívták az első Orbán-kormány egyik presztízsberuházását, a Művészetek Palotáját tervező Zoboki Gábort is. Az építész azonban határozottan a budai Várba helyezné el az épületet. Ezzel persze ki is zárta magát a pályázatból. Zoboki Gábor akkori nyilatkozata szerint célja az volt elsősorban, hogy eltérő, alternatív helyszínt kínáljon a döntéshozóknak.

Erick van Egeraat viszont a Deák Ferenc tér mellé, a Városház parkba helyezné el a Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria épületkomplexumot. A holland építész szerint Budapestnek rengeteg kiaknázatlan területe van, így inkább ezeket kéne kihasználni ahelyett, hogy egy parkban építenék az összes projektet. Egeraat mostani javaslatával lényegében egy régebbi tervét valósítaná meg, miután ő nyerte még 2008-ban a Városház park területére kiírt építészeti tervpályázatot. A Városház Fórum néven futó tervhez 2009-ben elkészült az engedélyezési tervdokumentáció is, a program már a finisben volt, amikor az új városvezetés 2011-ben lefújta a beruházást.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások