családi házak Lassa Architects rezidencia

Peloponnészosz-félsziget Y alakú rezidenciája

tervező: Lassa Architects


Java | 2017.06.26
A rezidencia, távol a világ zajától, a Peloponnészosz-félsziget déli oldalán, egy olajfaliget kellős közepén terül el teljes méltóságában. A ház a Schiza-öböl és a Sapientza lenyűgöző panorámája felé tekint, háttérben a távoli hegyek vonulatával.

A tervezőknek Sarantoglou Lalis-nek és Dora Sweijd-nek fő célja, a magával ragadó harmonikus táj megőrzése, ezért a ház magasságát a körülölelő olajfákéhoz igazították. Az épület különlegessége a kétfelé ágazó zöldtető, amely három udvarra tagolja a térséget, s ezáltal a nap járásától függően más-más körülményeket és hangulatokat hoztak létre. Az enteriőr két fő részből áll: a keletre néző terület a privát szféra három hálószobájával és két mosdójával, míg a déli tájolású tér a közösségé, mely a konyhát és a nappalit foglalja magában,de mindhárom udvarhoz szabad a hozzáférés. A mediterrán éghajlat ellenére a növényekkel dúsan beültetett tető, valamint a különleges formájú, keresztszellőzést biztosító betonhéj szerkezet nem tette szükségessé semmiféle mechanikus hűtőrendszer beépítését. A nyílászárók lágy ívei az architectúrához maximálisan alkalmazkodnak.

„Úgy döntöttünk, hogy beszerzünk egy CNC-gépet, amely lehetővé tette a nem szokványos elemek egyszerű kivitelezését a helyszínen, a betonhéjtól kezdve az ablakkereteken át a medencéig. Ennek a módszernek köszönhetően minimalizálhattuk a kommersz termékek felhasználást, hiszen legnagyobbrészt helyben állítottunk elő mindent betonból, márványból, kőből” – meséli Sarantoglou Lalis építész. Az építkezés mindössze hét hónapot vett igénybe.


fotó:NAARO (Naaro.com)
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások