hír épületek Aria Szécsi Zsolt Varró Zoltán zene

Pollack lebontva, újraépítve és zenével megbolondítva


Java | 2015.09.01
A több manhattani és prágai butique szállodát üzemeltető amerikai tulajdonos úgy döntött, hogy Budapesten zenei tematikájú hotelt nyit. A tervezéssel Szécsi Zsolt építészt és Varró Zoltán belsőépítészt bízta meg. A belvárosban szálloda létrehozása céljából vásárolt épület állaga olyannyira tönkrement, hogy végül a teljesen bontás mellett döntöttek.

Az épület 1836-ban eklektikus stílusban épült Pollack Mihály tervei alapján, többször át is építették, 2009-ben a felújítás előtt évekig üresen állt. Végül az újjáépítés az eredeti architektúrát követte, csak anyaghasználatában ragaszkodott a tervezés a korszerű építőanyagok alkalmazásához.*

A klasszikus körfolyosós bérház átalakítása szálloda céljára, nem kis kihívást jelentett a tervezőnek, de a hátrányból erényt kovácsolt egy elegáns átriumos megoldással. Az alagsorban találjuk a Harmony névre keresztelt spa-wellness-fitness részleget, ezt a szállóvendégek ingyen használhatják. Az épület négy sarkába beépített négy felvonó egy-egy szinten teljesen elkülönülő traktusba irányítja a vendéget. Mindegyiket külön zenei tematika jellemez a hozzá illő színvilággal. A tervező találóan a klasszikus zenét kékkel, az operát zölddel, a jazzt lilával, a kortárst pedig naranccsal jellemzi. A földszinten a hallban elhelyezett Bogányi zongorán maga Dan Brown is játszott pár akkordot, amikor itt járt nemrég. A 49 szoba között nincsen két egyforma, így rendkívül izgalmas lehet érkezéskor belépni, mert nem tudjuk mi fogad majd. Michael Jackson? Aretha Franklin? Verdi? Liszt? A Beatles? A Jimi Hendrix szobában egyébként Josef Blecha cseh művész által készített egyedi karikatúráit csodálhatjuk meg. A szobák vendégei egy felülről nyitott átriumra, illetve az udvar földszint feletti, különleges technikájú és látványú lefedésére nézhetnek, amit hazai viszonylatban egyedülálló módon, egy négy üveggerendán nyugvó ötíves üveglap alkot. A különleges üvegkupolát gyártó német cég ehhez hasonlót a New York-i Apple üzletben alkalmazott. Az épület teljes belső tere nyíltan vállalja a zenei teatralitást, a „mai operadíszletekre” hangolt szobáknál is. Az épület tetején egyedülálló látványt nyújtó sky bar található,s a belső udvar fölé exkluzív VIP részlegek nyúlnak.

A tulajdonosról:
„Henry Kallan szállodaguru vásárolta meg az ingatlant, akiről azt kell tudni, hogy egy szlovákiai magyar származású üzletember, 1968-ban 21 évesen emigrált Csehszlovákiából az Egyesült Államokba, angol nyelvtudás nélkül. Legalulról kezdte a szakmát, majd amikor megtehette, saját egyedi, tematikus boutiqe szállodák nyitásába kezdett Manhattan-ben. Övé például a Library Hotel, melyről úgy tartják, hogy az egyik első tematikus szálloda volt a világon.”


Stáblista:
Építész: Szécsi Zsolt
Belsőépítész: Varró Zoltán
Generálkivitelező: Laki Zrt.
Belsőépítész kivitelező: C-Prpject s.r.o.
fFggöny, karnis, szobai árnyékolás, bútorkárpit: Jab Anstoetz
Burkolatok, szaniterek: Palatinus 94' Kft.
Burkolás, festés, tapétázás: Dian Studio Kft.
Hárfa lámpák, szobai falikarok: Patinás Lámpa Kft.
Üveg, asztalosmunkák: Megaglass Kft.
Asztalosmunkák: Oltárkő Kft.

Forrás és további fotók, információk: www.neverordinary.blog.hu

* (A bontás és újraépítésről Szécsi Zsolt korábban így nyilatkozott: "Egy, az 1970-es évekből megmaradt dokumentum szerint az épületet akkor életveszélyesnek nyilvánították, azonban kevés értékelhető információ állt rendelkezésre a tönkrement szerkezetek felújításával, megerősítésével kapcsolatosan. A legtöbb terv az 1989-es átalakításról maradt fent, amikor irodaépületet alakítottak ki és teljes átépítésen esett át az épület. Ennek köszönhetően szinte minden eredeti belső elemét elveszítette, a kapualjon, valamint az íves lépcsőházon kívül a homlokzati díszítések és fémszerkezetek egy része maradt meg.

A földszinti homlokzati szakasz is erősen átépült, így egy másodlagos (nem eredeti) állapot jött létre. Ez kapott utcakép védelmet az időközben elfogadott kerületi szabályozási tervben. Az Ária Hotelhez kapcsolódó felújítási tervek készítésénél a legfőbb szempont a megmaradt értékek megőrzése volt.

A tervezéskor előzetes statikai szakvélemény készült a meglévő épületszerkezetekről, de részletes vizsgálatok csak a kivitelezés során tudtak készülni, mivel ekkor volt lehetőség a szerkezeti elemek részletes feltárására. A vizsgálatok során nyilvánvaló lett, hogy a pinceszinti alapfaltestek szerkezeti állékonysága kritikus. A vakolatrétegek eltávolítását követően előkerültek a korábbi szerkezeti megerősítések nyomai és az időközben megrepedt és eltört földszinti faltestek. Ezért készítettük el a belső szerkezeti falak, a hátsó és oldalsó épületszárnyak szerkezeti kiváltásait.

A szerkezeti áttervezések során végig szoros egyeztetésben voltunk mind az V. kerülettel, mind pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. Az engedélyezésre benyújtott dokumentációkban a homlokzati fal és a kapualj megőrzése szerepelt, azonban a feltárt szerzetei károsodások és a statikai szakvéleményben szereplő ellenőrző számítások megállapították, hogy az utcai falszerkezet sem felel meg a jogszabályban előírt követelményeknek. Szerkezeti állékonysága nem az építkezés során, hanem jóval korábban került veszélybe. Ezért rendelte el az építéshatóság a meglévő szerkezeti elemek cseréjét és az eredeti állapot részletes felmérését és visszaépítését. Így restaurátorok lementették az eredeti homlokzati díszítő elemeket, valamint a belső kapualj díszítő elemeit és a lépcsőházi korlátot. Ezzel párhuzamosan az elkészített állványzatról részletes kiviteli tervszintű felmérést tudtunk készíteni a homlokzati tagozatokról.

A szerkezetépítés után azonnal megkezdődik a korábbi homlokzati díszítések visszahelyezése, visszakapja régi pompáját a homlokzat, kapualj és az íves lépcsőház." - a szerk.) Forrás és részletek: valasz.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások